Доктор и сестра, обвинени за смъртта на млада жена, починала след операция на сливици – НЕВИННИ!

6 години след смъртта на 23-годишна варненка, настъпила след операция на сливици в частна клиника, виновни за случилото се няма. Днес съдебен състав с председател шефът на наказателното отделение на Варненски окръжен съд – Иваничка Славкова, оправда по всички обвинения подсъдимите д-р Димитър Габровски, извършил операцията и медицинската сестра Ваня И., която е трябвало да следи състоянието на пациентката след операцията.

Четири от шестте години случаят се разследва. Следващите две обвиненият доктор и адвокатите му са използвали редица законни възможности и делото бе насрочено едва за вчера и днес.

Припомняме, че на 26-ти януари 2012г. 23-годишната млада майка постъпва за планова операция на сливиците във варненската клиника „Сити клиник медицински център Брегалница“. Операцията била извършена от лекаря УНГ – д-р Димитър Габровски, който е с дългогодишна практика. На сутринта след операцията момичето се почувствало зле и му прилошало. Последвало повръщане на кръв, за което била уведомената дежурната по това време сестра Ваня И. По-късно било установено, че около оперативната рана има съсирек. Лекуващият лекар-хирург, който междувременно бил на работа в общинската болница, назначил по телефона вливане на банка глюкоза с кръвоспиращи средства и преместване в болница „Св. Анна”. Един час по-късно, когато банката вече била изтекла, младата жена колабирала при опита да бъде преместена. Хирургът се върнал в частната клиника и с хирургичният екип се опитали да спрат кръвотечението с два допълнителни шева. Дарина обаче започнала да губи пулс, веднага след като излязла от упойката. Чак тогава работещият ту на „държавно“, ту на частно, повикал реанимационен екип от „Св. Анна”. Два часа по-късно младата жена починала.

Обвинението срещу д-р Димитър Г. беше за причинена смърт по непредпазливост, като не е осъществил следоперативен контрол и наблюдение на локалния и общия статус, жизнените показатели и евентуално лабораторните изследвания, неправилно е използвал кръвоспиращ медикамент, не е реагирал адекватно на съобщените му данни за състоянието на пациентката и е прехвърлил грижите за нея на други лица, като е давал нареждания и консултации по телефона. Също така не предприел реанимационни действия в нарушение на задълженията си по Закона за здравето и медицинските стандарти за ушно-носно-гърлени болести и правилата за добра медицинска практика. Обвинението към сестра Ваня И. беше за причинена смърт по непредпазливост поради неизпълнение на задълженията й за ежедневно наблюдение на оперираната пациентка, несвоевременно сигнализиране на лекаря за състоянието й, вследствие на което настъпила кръвозагубна анемия, довела до постхеморагичен шок и смъртта на младата жена на 27 януари 2012 г.

Предстои съдия Иваничка Славкова да напише мотивите, с които е произнесла присъдата и те да бъдат публикувани.

Присъдата й може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок от днес, припомнят от пресслужбата на Окръжен съд – Варна.

„Няма виновни! Излиза, че аз съм виновен, че съм отвел детето си на операция! Направо не мога да повярвам! Вероятно трябва да съм благодарен, че не ме осъдиха мен, примерно да плащам разноските по делото!“, каза за RNS бащата на убитата млада жена, който със съпругата си отглежда внучето си – сираче.

RNS