Собственикът на „Нова броудкастинг груп“ Кирил Домусчиев не отрече достоверността на паметната записка, чрез която Васил Божков твърди, че е бил принуден да плаща по 20 млн. лева без ДДС годишно за реклама в „Нова телевизия“, пише Дневник.

Домусчиев определи хода на Божков като „манипулация“. В позицията си той посочва, че няма да говори по темата, „за да не слиза на нивото на Божков“.

Бизнесменът от хазартния сектор, срещу когото има 11 обвинения и има искане за екстрадирането му от ОАЕ, публикува в понеделник сутринта снимка на паметна записка, за която твърди, че е от 10 юли 2019 г. Според думите му срещата му с Домусчиев е била осъществена „под натиска на премиера Борисов и министър Горанов“.

Той изтъква, че много преди да купи „Нова броудкастинг груп“, Божков вече е плащал за реклама и пиар в телевизията значително по-големи суми, и посочва, че първият договор е от 16 юли 2012 г.

„Неговият бизнес без реклама е невъзможен. Публичното предоставяне на записката е манипулация и стъпка, която издава бизнес нивото и интелекта на обвиняемия Божков, на което ниво не бих желал да сляза и затова спирам дотук“, заявява Домусчиев по темата.

В записката пише, че ако „Нова“ загуби приходи от реклама от хазарта, Божков трябва да компенсира в същия размер с договор с „Нова“ или футболния „Лудогорец“. Срещу финансирането Божков твърди, че му е обещан „пълен съпорт в комисията по хазарта с цел урегулиране на бизнеса и спазване на законите“.

Домусчиев, който е председател на КРИБ и собственик на „Лудогорец“, насочва вниманието към договора за реклама между Българския спортен тотализатор и „Би Ти Ви медия груп“. Домусчиев казва, че „Нова броудкастинг груп“ ще сезира Комисията за защита на конкуренцията, тъй като „от предоставена публична информация става ясно, че в контракта е записана изрична клауза за ограничаване правото на тотализатора да преговаря и сключва договор с „Нова броудкастинг груп“.

„Твърдя, че подобни ограничения върху държавна компания (БСТ) от страна на частна („БТВ медия груп“) е недопустимо и скандално! Сега разчитам на компетентното мнение и реакция на отговорните институции в България“, заяви Домусчиев.

Тотото премина от БНТ към Би Ти Ви още през 2016 г.

Реакцията на Домусчиев идва два дни след като Борисов нарече Би Ти Ви „Божков тв“. Медийната група обвини премиера в разпространяване на неверни твърдения.

„Винаги в бизнеса си съм спазвал законите и необходимата етика в отношенията. Това е видно и в паметната записка“, написа Домусчиев във „Фейсбук“.