Държавата ще подари на Георги Гергов 43,2 милиона лева за дупката в центъра на Варна, която поради изключителната си бизнес-атрактивност пустее 40 години.

Решение за отпускане на средствата е гласувано днес на заседание на Министерски съвет. То стана факт след решение на ОбС-Варна, общината да придобие 100% от акциите на дружеството „Централен универсален магазин“.

Когато покупката бъде реализирана, дефакто държавата ще е захранила любимия си бесепар – Гергов, със сума близка до кредита, който дължи на Българска банка за развитие. Срещу нещо, което едва ли и купувачът би могъл да използва.

В средата на миналата година стана ясно, че се разследва огромния кредит, отпуснат от държавната Българска банка за развитие (ББР) за фирмите на Георги Гергов по решение на кабинета „Борисов 2“ в оставка.

Причината е нарушението на правилника на банката, който забранява отпускане на средства на политически дейци. А при отпускането на кредита Гергов е член на висшия орган на БСП – Изпълнителното бюро.

Кредитите са отпуснати през декември 2016 г, когато държавата подкрепя Георги Гергов. Отпуснатият от ББР заем в размер на 31.8 млн. евро. е за Международен панаир Пловдив. Сумата е съставена от няколко транша. Първият е от 13 млн. евро и е предназначен за цялостно рефинансиране на задълженията на Панаира към Уникредит Булбанк по договор за комбиниран банков кредит от 10 юни 2010 г. Други 12 млн. евро от втория транш са отново за рефинансиране – по инвестиционен кредит от Уникредит Булбанк, сключен на 30 септември 2014 г. Според вписания в Търговския регистър залог върху Международен панаир Пловдив АД 6.8 млн.евро от кредита от ББР са за новосъздадената му компания Слънчев ден резиденс за завършване строителството на апартаментните хотели Вероника и Мираж

rns