Д-р Васил Куртев печели за четвърти път Златния глобус „Кор Кароли“

Д-р Васил Куртев ще получи преходната награда за най-добро ветроходно постижение през годината Златен глобус „Кор Кароли“. Решението на 7-членната комисия с председател Каролина Георгиева бе оповестено днес от кап. Тома Томов, който също е в състава й.

Това ще е четвърти Златен глобус за 80-годишния стоматолог от Каварна, който на 17 май тази година приключи във Варна околосветското си плаване с яхта „Одесос“. За 21 месеца сам на борда д-р Куртев измина над 26 000 морски мили.

За отличието са били номинирани още 6 ветроходни постижения. Кандидати са приза са били плаванията на Никола Попов с „Blue Magic“ и на Светлозар Тенев с „Oginev” от Сейнт Луша до Варна; отборът „LZ yachting 1991“ за участието си в класическата ветроходна регата Rolex Middle Sea Race; националният отбор на България в клас Optimist за доброто представяне на Европейското първенство в Бургас 2017; Иван Димов за четвъртото място на Европейско първенство за младежи в клас Laser Standard и плаването на Йордан Русев с яхта „Don’t Worry“.

По традиция Златният глобус се връчва на 20 декември – деня, в който през 1976 г. започва и година по-късно завършва околосветското плаване на кап. „Георги Георгиев“ с яхтата „Кор Кароли“. Призът е създаден в негова чест от покойния инж. Борис Ганчев, основател и на фондацията „Кор Кароли“.

Снимка Община Каварна