Абсолютен колапс в здравеопазването заради новата система на работа в извънредното положение се очаква още в края на този месец. След като в болници и ДКЦ-та бяха отменени всички регулярни дейности, освен тези по COVID-19, работещите там ще получат значително по-ниско от полагаемото им се месечно възнаграждение. Това е факт, тъй като лекари и долекарски персонал нямат изработени клинични пътеки, които Здравната каса да осребри и средствата да бъдат получени като заплати.

Истината е, че докато се борим с COVID-19, напълно ще изгубим здравната си система. В края на април лекари, медицински сестри и болничен персонал ще бъдат изправени пред алтернативата да ходят на работа срещу непълни трудови възнаграждения, да си плащат сметки и кредити, или да напуснат, категоричен е д-р Десислав Тасков – доскорошен управител на общинската болница в  Каварна, и настоящ депутат от БСП.

В момента са спрени плановите консултации, операции, прегледи. На някои места и онкологичните операции са спрени. Заради пандемията се работи само по спешност. Вследствие на това, средствата от Здравната каса ще бъдат много по-ниски.

Не е ли време Здравното министерство да плаща заплати на исторически принцип от януари т.г., за да не излязат на протест лекари и долекарски персонал, чийто заплати и без друго не са високи, настоява депутатът от БСП.

Категоричен съм, че случващото се в момента е убийство на общинското здравеопазване. Общинските болници са не пред пропаст, а пред фалит. Ако една болница фалира, никой повече няма да я възстанови. Така ще бъде изтрита здравната карта на държавата, ще се разруши здравната инфраструктура, защото тя не се състои само от Военна болница, Александровска болница или Пирогов. Само да припомня, че над 2 милиона българи разчитат на общинските болници, коментира д-р Десислав Тасков.

Водената в момента политика съвсем скоро ще ни постави в ситуацията, че тези, на които разчитаме да ни лекуват и им ръкопляскаме, ще останат с минимални заплати, или на улицата, ако болниците фалират, смята уважаваният д-р Тасков.

В тежка ситуация са и лекарите в специализираната доболнична помощ в поликлиниките и общопрактикуващите лекари, припомня Десислав Тасков.

Единственото решение е Надзорът на Здравната каса да се събере тези дни, за да гласува изплащане на трудови възнаграждения на исторически принцип. Всичко друго е лицемерие! Ако няма с какво да живеят тези, на които най-много разчитаме за собственото си здраве и живот, как ще очакваме, че ще сме добре?, пита докторът.

Той е категоричен: В момента виждаме, че лицето на българското здравеопазване не може да бъде чиновник, който един ден твърди, че носенето на маска е полезно и задължително, а на следващия – точно обратното. Лицето на здравеопазването в България трябва да е лекар, клел се и научен да носи отговорност, без да се поддава на политически или какъвто и да е натиск, когато става въпрос за здравето и живота на хората, непреклонен е депутатът от БСП д-р Десислав Тасков.

Депутати от БСП – с метрото на работа и не, защото са бедни!