Евростат: Българинът харчи повече за колата си, отколкото за дома

Българинът отделя повече разходи за поддръжката на колата си, отколкото за битовото обзавеждане на домакинството. Това показват данни от анализ на „Евростат“ за общите потребителски разходи за „обзавеждане, домакински уреди и обичайна поддръжка на домакинствата“ в ЕС през 2016 г., предаде БТА.

Според европейската статистика българинът отделя за автомобила си около 7.6 на сто от общите си разходи (при среден показател за ЕС от 6.3%), докато за поддръжката на домакинството, покупка на домакински уреди и обзавеждане отделя едва 5 на сто от същите разходи (при среден показател за ЕС от 5.5%).

През 2016 г. средният общ разход на домакинство у нас е бил около 11 хиляди лева, според данни на НСИ. За обзавеждане, поддържане на жилището (без консумативи като отопление и вода) или купуване на различни уреди за дома – българското домакинство е отделяло средно по около 400 лв., а разходите средно на едно лице са били около 175 лева.

Според тях през миналата година почти сто процента от българите са имали в дома си телевизор, хладилник или фризер, пералня или мобилен телефон. Малко над половината българи (52 процента) са имали компютри плюс интернет, а около 35% от домакинствата у нас са притежавали климатик.

Едва 50 процента от домакинствата обаче са имали личен автомобил. За него едно българско семейство е можело да си позволи да закупи средно по около 300 литра гориво годишно от общите си разходи, според статистиката, без да се броят разходите за ремонти или осигуряване на автомобила с различни застраховки.

Как е в ЕС

През 2016 г. домакинствата в ЕС са изразходвали 5.5% от общите си потребителски разходи за „обзавеждане, домакински уреди и обичайна поддръжка на домакинствата“. Това представлява общ разход от над 443 милиарда евро, което съответства на 3 на сто от БВП на ЕС или 900 евро на жител на ЕС, показва анализът на „Евростат“.

Годишните разходи на домакинствата за обзавеждане, домакински уреди и обичайно техническо обслужване са били приблизително еквивалентни на разходите, изразходвани за техните лични автомобили, при среден разход в ЕС от 6.3 на сто за тази цел.

През 2016 г. най-голям дял от общите си разходи за обзавеждане, домакински уреди и поддръжка на домакинствата са отделяли домакинствата в Малта (7), Германия (6.8%), Австрия (6.6%), Литва (6.5%), Белгия и Италия (по 6.2%) и Словакия (6%).

В противоположния край на скалата, най-нисък е бил процентът за поддръжка на дома в Гърция – 2.8 на сто, Латвия – 4 на сто, Испания – 4.2 на сто, Ирландия и Кипър – по 4.3 на сто и др.

Най-много са „свили коланите“ около поддръжката на дома в Гърция – през 2006 г. южните ни съседи са отделяли около 5.2% от общите си разходи за обзавеждане и домакинска поддръжка, докато през миналата година този процент е спаднал до 2.8%.

Обратно, делът на домакинските разходи за обзавеждане се е увеличил значително в Полша – от 4.3% през 2006 г. – до 5.3 на сто през миналата година, отчита „Евростат“.