Авиолиния София-Баку ще се изпълнява всеки вторник от нискотарифна компания, подразделение на националната на Азърбейджан. Цената на един билет започва от 29 евро.

Азербайджан е от онези странни смесици от изток и запад, които едновременно ви изумяват и объркват. Ако все още не сте били по тези екзотични земи, ето ви няколко сериозни причини да го направите.

В Азербайджан се срещат 9 от всички 11 климатични зони

Какви интересни туристически обекти има в страната, разказва Зорница Апостолова, която живее в Баку през последните няколко години пред
nasamnatam.com.

Вземи колело под наем и се наслади на освежаващо каране покрай брега

Снимка: Зорница Апостолова

Вземи колело под наем от Велопарк – ново съоръжение, което се намира точно до Площада на Знамето (Bayraq meydani), и се наслади на невероятно каране по брега на Каспийско море. За най-добрите гледки го направи по залез – така пред погледа ти ще са невероятните светлинки на града, а морският бриз ще отнесе всичките ти тревоги. Можеш да минеш с колелото покрай Crystal Hall (залата от Евровизия 2012), Площада на Знамето и дори да направиш пълен тур по красивия булевард Баку (дълъг 26 км и известен още като Националният парк).

Виж адреса тук.

Открий момичето с чадъра

Намери момичето с чадъра на Площада на фонтаните (Fevvareler Meydani) в центъра на Баку и непременно се снимай с него, за да си спомняш винаги за красивите момичета на Баку (Жокер: близо до Макдоналдс е).

Хареса ти? Открий другото момиче с червило, седящо на пейка точно зад този фонтан:

Снимка: Зорница Апостолова

Виж адреса тук.

Открий мъничко копие на любимия си роман в Музея на миниатюрните книги

Почитателите на книги могат да видят хобито си под лупа в Музея на миниатюрните книги. В този безплатен частен музей, намиращ се в стария град, са изложени повече от 4000 мини книги. Истински вълнуващо е да видиш някои от световните класики в такива малки размери. Представяш ли си някой роман на Достоевски, който може да се прочете само с лупа?

Виж адреса тук.

Пий азерски чай в стария град

Не може да посетиш Азербайджан и да не опиташ традиционния азерски чай. Докато се разхождаш из стария град (Içerisheher, произнася се Ичеришехер), отдели време да поседнеш в едно от многобройните кафенета и ресторанти и се наслади на освежаваща чаша чай, сервирана, както повелява азерската традиция – в специална чашка за чай, с лимон, захар на бучки, сладки, бонбони и сладко).

Изкачи се на Кулата на девицата

Докато още си в стария град, не пропускай една от основните забележителности на Азербайджан и част от културното наследство на ЮНЕСКО – Кулата на девицата. Купи си билет и се качи чак до върха, откъдето се разкрива чудесна гледка към града. Разгледай кулата отвътре и научи факти за историята и създаването й. Най-голямата мистерия около кулата и до днес си остава целта на нейното издигане.

Виж адреса тук.

Купи си нещо от Седерек

Ако търсиш необикновено шопинг преживяване, което да те остави без думи, Седерек е твоето място. Да кажем, че това е огромен шопинг център би било твърде подценяващо. Приготви се да се изгубиш сред буквално хилядите щандове, предлагащи всичко от домашни потреби до храна, играчки, авточасти, украси, сувенири и горе-долу всичко, което би ви дошло на ума. Цените са доста по-ниски от другите части на града и макар на пръв поглед да изглежда като пазар за нискокачествени стоки, може да се натъкнете на добри оферти.

Седерек се намира на около 10 км извън Баку, но си струва посещението, ако базарите са твоята страст. Вземи такси или се пробвай с местните автобуси. Обещавам – никога няма да забравиш това преживяване.

Виж адреса тук.

Почувствай огньовете на миналото (буквално)

Снимка: Зорница Апостолова

Надникни в зороастрийската култура и почувствай огньовете на миналото в Атешгах – Огнения храм. Много хора прескачат това забележително място в Баку, защото е далеч от центъра. Храмът има мистична атмосфера и ще те запознае със зороастрийските вярвания и практики. След като си приключил с обиколката, наслади се на купа вкусна супа от червена леща и традиционен азерски кебап в ресторанта отдясно на храма.

Виж адреса тук.

Слушай мугам на живо

Мугам е специфична за Азербайджан музикална композиция. Тя е много силна и според мен трябва да я чуеш на живо. Записите просто нямат това въздействие, което ще почувстваш на концерт. Да чуеш мугам на живо означава да усетиш силния дух на азерските музиканти, страстта им и тяхната културна идентичност. Може да си купиш билети за концерт или да посетиш ресторант с традиционна музикална програма.

Поръчай коктейл с гледка в бар 360

Снимка: Зорница Апостолова

Бар 360 е въртящ се бар на 25-я етаж хотел Хилтън, който е отворен за всеки, който иска зашеметяваща гледка към коктейла си или изкусителния си десерт. Гледката е незабравима е меко казано, а атмосферата е спокойна. Заслужава си да дойдете и вечер.

Виж адреса тук.

Плавай в Малката Венеция

Снимка: Зорница Апостолова

В Баку можеш да преживееш много неща и да „бъдеш“ във Венеция е едно от тях. Плавай в гондола и се наслади на красотата на малките островчета и мостчета в Мини Венеция в Баку. Това живописно място се намора точно до Музея на килимите и близо до брега на Каспийско море.

Виж адреса тук.

БОНУС: Гледай Формула 1

През следващите няколко години кръг от Формула 1 ще се провежда в Баку (през 2018 г. Ще е между 27 и 29 април). Различните билети дават достъп до различни събития и активности, които се случват в целия град в седмицата на Формула 1.

***

Зорница Апостолова е съпруга, майка и блогър. В момента живее в Азербайджан. Блогът йPrepare to Visit предоставя полезна информация за тези, които пътуват в Кавказ – от полезни съвети и ревюта до информативни статии и красиви снимки. Последвайте я въвFacebookTwitter и Instagram, за да не изпуснете нито един от нейните постове.

Забележителности от списъка на ЮНЕСКО

Гобустан – запомнете това име, защото тук е бил един от първите центрове на човешката цивилизация. Археологическият резерват се намира на 60 км от Баку и включва скални рисунки, гробници, кромлех, подобен на Стоунхендж, останки от селища от времето на каменната ера.

В списъка на ЮНЕСКО е и старият град на Баку – Ичери Шехер. В тази част на столицата се намират Кулата на девойката, дворецът Ширваншах, джамии, останки от кервансараи и бани. Тук са снимани сцени от съветския филм „Диамантената ръка“.

***

Петролен спа комплекс в Нафталан

Нафталан не е име на бензиностанция, а на популярен спа курорт, само на 20 км от втория по големина град в Азербайджан – Ганджа. Петролните терапии от Нафталан са известни с полезните си свойства заради специфичния си биологичен състав – предпазват от инфекции, действат болкоуспокояващо и ободряващо. Първите нефтени мехлеми били създадени от германски концесионер, който започнал да ги изнася за Германия още през 1886 г. В наши дни в нефтените бани на курорта се лекуват повече от 70 болести.

***

Калните вулкани

Азербайджан заема първо място в света по брой на кални вулкани. 350 от всички 800 кални вулкана в света се намират на територията на страната. Хиляди туристи идват в Азербайджантъкмо заради тази атракция. Калните волкани изригват с тътен и газ, а огнените езици могат да достигнат до 1000 м височина (вулканът Гарасу). Освен че приличат на пейзаж от Марс, тези вулкани, оказва се, имат наистина общо с Червената планета. Според изследователи от НАСА, съставът им е подобен на равнините на съседната ни планета.

***

Храната в Азербайджан

На масата в Азербайджан ше ви сервират всички видове месо (без свинско) и риба, сготвени с много подправки. Пригответе се за много шафран, който се слага почти навсякъде. Непременно опитайте всички видове хляб – дълги франзели, плосък арабски хляб, с ядки и семена…

***

Град Шеки и Пътят на коприната

Разкопките показват, че Шеки е един от най-старите градове в Кавказ – на повече от 2500 години. През последните няколко века Шеки става прочут в целия свят със своята коприна и фина бродерия. Заради оживената търговия били построени много кервансараи, където изморените пътници да отдъхват. Два от тях са запазени и до днес – Горният и Долният, от 18-и век. Разгледайте и внушителния Дворец на хановете от Шеки, за строежа на който не е използван нито един пирон.

***

Земята на огъня

Още от древни времена на повърхността избивал газ от използваните днес находища, който горял. В онези времена това се смятало за божествен знак и хора от цял свят идвали да се поклонят на знака свише. Днес можете да видите зороастрийски храм, построен около едно такова находище – Атешгах, на 30 км от Баку.

***

Крайморският парк на Баку

Това е истински рай със сенчести кафенета и пейки, вкусен сладолед и яхт клуб. Тук има също търговски центрове, залата Булевард Кристал Хол, построена за провеждането на конкурса Евровизия през 2012 г. Известен е като Булевардът, дълъг е 5 км и се планира да бъде удължен.

***

Модерните сгради

Снимки: Azerbaijan Tourism

Вече споменатата зала Кристал Хол (Евровизия), културен център Хейдар Алиев, комплексът от три небостъргача, известен като кулата Пламък заради формата си – в Баку непрестанно никнат ултрамодерни постройки, които създават футуристичен вид на столицата, разказва nasamnatam.com.