Премиерът Бойко Борисов е бесен на заместника си и председател на парламентарната група на ГЕРБ – Цветан Цветанов, заради договорката с ДПС по казуса с Изборния кодекс, коментират източници от столицата.

Министър-председателят и без друго има проблеми с венецуелските милиони. Общественото напрежение, породено от афишираната от етническата партия ръководна роля в приемането на скандалния закон, преля и в коалиционните партньори. Отделно българите са непримирими, че американският посланик Ерик Рубин дава пресконференция на фона на шефа на ДАНС, главния прокурор и МВР-министъра, след което е допуснат за напътствия в БНБ.

Припомняме, че незаконно внесения нов вид на Изборния кодекс, бе приет след среднощни гласувания в ресорната комисия и в Пленарна зала. Нормативният документ стана факт след совалка на Цветан Цветанов и председателят на законодателната комисия Данаил Кирилов в парламентарната стая на ДПС. Той стана факт с гласовете на ГЕРБ, ДПС, Воля и НФСБ. Против гласуваха БСП и коалиционните партньори на управляващите – Атака и ВМРО.

„Цветанов беше принуден да преговоря с ДПС, защото в противен случай правителството падаше. Парламентът блокира работата си заради отказа на БСП и ДПС да се регистрират. Истината е, че новите правила в Изборния кодекс са изгодни само за ДПС. Само те искат партийно да определят депутатите си, а не това да стане от избирателите им. Совалката обаче, очевидно не е била съгласувана с премиера. Тя извади на показ съмненията на българския народ, че реално управляващите действат под диктовката и в интерес на ДПС. Моментът за това никога не е добър!“, коментираха източници от Парламента.

Според тях разривът между двамата първи в ГЕРБ е все по-отчетлив. Те припомниха, че от години върви процес, в който Цветан Цветанов тихо отстранява хора на Бойко Борисов и реално напълно е превзел партията и парламентарната група. Неведнъж сме били свидетели, че депутатите на ГЕРБ гласуват друго, а не публично заръчаното от Бойко Борисов, коментират още парламентаристи.

Вчерашният призив на евро депутата Ангел Джамбазки към Бойко Борисов да се върне преференциалния вот в досегашните му параметри, доказва още веднъж, че Обединени патриоти нито са обединени, нито са послушна част от управляващата коалиция. Към това се добавя и острото изказване на вицепремиера Красимир Каракачанов, който преди дни заяви, че ако не бъдат приети като закон исканите от ВМРО мерки за борба с демографската криза, той ще напусне коалицията. Част от тях са и лишаването на ромите от държавните привилегии, които до момента ги правят послушен електорат за сметка на останалите данъкоплатци.

От дни БСП повтаря, че промените в Изборния кодекс са внесени незаконно в Парламента и налагат диктатура, извършвайки погром над демократичните права на суверена. Днес Пленум на Изпълнителното бюро на столетницата прие предложението на лидера си – Корнелия Нинова, депутатите им да напуснат НС.

Предстои до дни да стане ясно, дали премиерът Бойко Борисов ще бъде притиснат до толкова, че да подаде оставка на кабинета си. Тя ще бъде третата след първите два предсрочно прекратени мандати на ГЕРБ.

rns