Първи братовчед на варненския областен управител – Стоян Пасев – Светослав Пасев е задържан за палежите в Добрич, научи ексклузивно rns. Същите са роднини и на скандално известния, вече бивш депутат от ГЕРБ-Добрич, Живко Мартинов.

Очаква се днес прокуратурата да поиска от Добричкия окръжен съд определяне на най-тежката процесуална мярка – задържане под стража, за уличения.

Според източници, близки до разследването Светослав Пасев е имал ръководна роля в престъпленията.

Огнените вендети станаха национална новина след палежите на два автомобила на двама от свидетелите по „суджукгейт“. В опит да бъдат установени извършителите МВР привика десетки от кримиконтингента на разпити и по-късно уличи двама преки извършители. Същите са с повдигнати обвинения и са задържани в ареста. Прокуратурата назначи охрана на един от потърпевшите свидетели.

Светослав Пасев – третият задържан за палежи, е арестуван през 2009 г. и съден по обвинение за сформиране и ръководене на въоръжена, организирана, 10-членна престъпна група, която се е занимавала с търговия на наркотици. Същият е признат за виновен и за палеж на три къщи. Малко по-късно получава присъда и за лихварство, вече от Добрички районен съд.

През 2012 г. Пасев иска и получава групиране на присъдите, като общият срок за изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода“ става 8 г. и 3 месеца.

След изтърпяване на половината от присъдата, Пасев е освободен предсрочно.

Новите му обвинения за палежите са повдигнати в условията на предсрочното му освобождаване от затвора.

Светослав Пасев и областният управител на Варна – Стоян Пасев, са роднини и с Живко Мартинов, както и с втори Стоян Александров Пасев, който пък е осъждан за участие в група, извършвала кражби от домове на чужденци в Добричко.

Областният управител от второто правителство на ГЕРБ – Стоян Пасев, разсмя юридическата гилдия във Варна часове след назначаването му. Той заяви, че ще прекрати всички съдебни оспорвания на решения на ОбС, направени от предшественика му. Мотивът – спестявал пари на данъкоплатците. Тогава адвокати, съдии и прокурори бяха единодушни, че при подобни съдебни спорове такси и хонорари се плащат предварително и реално меракът за икономии е несъстоятелен. Те бяха категорични, че с постъпката си Пасев по-скоро ще лиши държавата от шанса да спечели някое дело.

При третия мандат на ГЕРБ Стоян Пасев отново е областен управител и като такъв оспори легитимността на успешния референдум в Чернево. В него местните остро отказаха да бъде изградено депо за опасни отпадъци на ТЕЦ-Девня, във вододайната зона на селото. Казусът се разглежда от Варненския административен съд. Междувременно омбдсманът на Републиката излезе със становище, че сметище не може да има, защото липсва в ОУП на Суворово.

Запознати с фамилията от село Владимирово изразиха опасения, че последните разкрития за палежи на заведения и коли в Добрич може „да бъдат замазани“ след намесата на близки на Пасев.

По закон обаче, ако се докаже вината на Пасев, към новата му присъда ще бъде добавен за изтърпяване и срока, който той не е излежал при предното си наказание.

Припомняме, че според официална информация от Главна прокуратура, делото срещу Живко Мартинов до седмици ще влезе в Специализирания наказателен съд. Срещу бившия депутат, който остава в историята с това, че два мандата не е казал и дума от парламентарната трибуна, има повдигнати 5 обвинения по различни текстове от НК. Най-маловажното сред тях е, че е изнудвал поне един производител на суджуци за 4 това – подарък, уж за премиера Бойко Борисов. Междувременно казусът Живко Мартинов – „суджука“, влезе в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ като пример за политическа корупция.

СНИМКА rns
rns