„Как се ценят младите хора у нас? Как се задържат да не бягат от България и как Държавата ги опазва и защитава?“

Това пита в покъртително обръщение към всички нас Виолета Тодорова – майка на Милена – приятелката на готвения за екстрадиция Желяз Андреев.

Припомняме, че младият добричлия е обвинен за серия престъпления, извършени по щатското законодателство докато изпълнява трудовите си задължения в България, по родните закони.

Публикуваме думите на майката без редакция:

„В екологията има защитени видове, попадащи в Червени и Бели книги като рядкост, която трябва да се съхрани.

Още по-голяма рядкост в България са младите, интелигентни и качествени хора, които е повече от задължително да бъдат опазени и съхранени!

В България има еко-организации, влагащи много хъс в защита на безумни и слабозначими за обществото каузи.

В България има НПО-та, защитаващи различни категории хора, които в повечето случаи съществуват на гърба на обществото!

Но няма нито една организация, която да бди и пази най-важното богатство на България – интелигентните младите хора!

Затова се обръщам към цялото Общество, за което това е ценност. В този случай то трябва да влезе в ролята на единствената еко-организация и единствената НПО и да упражни цялата си енергия за опазване на най-застрашения вид – младите интелигентни българи! Тези, които не са предпочели чужбина, тези, които са на родна земя, въпреки трудностите. Тези, които работят в българските офиси на чужди компании, чиято дейност, оказва се, съвсем не е безопасна.

Обръщам се към цяла България в качеството си на гражданин и майка.

Ще допуснем ли да се погубят два млади живота!? Средствата, които бихме заделили за сватба, сега трябва да отидат за адвокатски услуги. Ще допуснем ли още един „жертвен Агнец „ – след Сергей Антонов ; след мед. сестри в Либия; след опита да бъде дадена Гергана на Америка като враг???

Точно това грози Желяз Андреев, ако не бъде даден обществен отпор на искането за екстрадиция и не бъде упражнен контрол над институциите в България, от които зависи това решение.
Разчитам на компетенцията на МВнР, Омбудсман на Република България, Президенство на Република България, към които се обърнахме за съдействие още през пролетта на 2017г., когато разбрахме за повдигнати обвинения от страна на правителството на САЩ.

Обръщам се към съдебната власт в България – стожер на държавността. Осланям се на обективно, безпристрастно и неподчинено на политически съображения установяване на фактите!

От правна гледна точка престъпление има и то на погазване на законодателството на САЩ от страна на чуждата фирма, работеща на наша територия. Тук въпросът е до каква степен Желяз Андреев е престъпник.

Опасявам се, че напоследък някои институции имаха неприятната задача да отговарят пред обществеността за избягали и укриващи се истински престъпници. По тази причина, както става често у нас „покрай сухото гори и суровото“.

Не съм завършила право. Завършила съм предучилищна педагогика и имам 33г. стаж по специалността. Тази професия ме е научила да преценявам хора и обстоятелства и в съчетание с психологически усет – да подхождам гъвкаво и строго индивидуално.

Ето защо силно се надявам такъв подход да бъде приложен професионално и по човешки в дадения случай.

…И, драги българи, просто не мога да избягам от символиката на тези светли празнични за всеки истински християнин дни. За нашите две семейства това беше черен Великден, нашата Голгота.

Мнозина ще се присмеят. Тези, които са родители – ще разберат.

Мъката на една – майката на Желяз, която вижда страданията на своя син – жертва на алчността на други. И забележете, че той отива сам доброволно да даде показания в полицията по друг повод, като е подло подведен. И, въпреки че знае повече от година за угрозата от задържане съвестно изпълнява гражданския си дълг.

Ако някой ме упрекне в прекалена емоционалност, нека се запита как би се чувствал при тези обстоятелства.

Емоциите и съзнанието са присъщи само на човешките същества. Апропо, науката доказа, че животните също имат емоции. Но животните ги защитават еколозите.

А ГРАЖДАНСКИТЕ ОБЩЕСТВА са „еколозите“ за хората.

С това започнах и с това завършвам — да опазим и задържим младите, интелигентни и предани на Родината си млади хора!

Да помогнем на Желяз и не допуснем да бъде жертван!

Да покажем, че ценим своето бъдеще и да съхраним щастието и бъдещето на Желяз и Милена, за да има повече родени в България деца!

И никога повече да не се допуска чужда фирма, чиято дейност, оставена без контрол от страна на държавата, да бъде заплаха и застрашава български граждани – нейни служители!!!

От днес започва да тече 60-дневен срок за провеждане на съдебни процедури и решение за екстрадиция.

ДА ПОМОГНЕМ НА ЖЕЛЯЗ!!!

С много надежда и молба за подкрепа: Виолета Тодорова – майка на Милена, приятелката на Желяз.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!“

RNS