Известният варненски лекар д-р Уафик Шахуд е с повдигнато обвинение във връзка с разследването на продажба на фалшиви ТЕЛК-решения, които дават право на притежателите им да получават инвалидна пенсия и ред социални привилегии, научи ексклузивно rns.

уафик шахуд

Според неофициална информация именно у доктора, който е председател на една от ЛКК в МБАЛ „Св. Анна“, антимафиотите са намерили седемцифрена сума пари.

1

Освен на сирийците, е повдигнато обвинение и на докторите д-р Юлиян Крумов – ортопед, д-р Мима Великова – вътрешни болести, Петко Ников – председател на ТЕЛК в УМБАЛ „Св. Марина“ и д-р Вяра Кабакова – невролог. Според зам.-главния прокурор – Иван Гешев, братята били посредници в схемата. Той допълни, че 6-има души са привлечени под наказателна отговорност. Групата е успяла да превърне издаването на ТЕЛК-решения за инвалидност в доходоносен бизнес. Участниците в схемата сами си търсели клиенти. Те успели да произведат 200 здрави в инвалиди в рамките на 4 месеца, твърди държавното обвинение.

На пресконференция по-рано днес разследващите цитираха случаи, в които сирийските граждани обяснявали на рентгенолога как да манипулира апаратурата, за да покаже някакви увреждания. Или се обаждали на лаборанта с инструкции как да изглеждат резултатите, така че да са получи висок процент на инвалидност.

Често сигнали за злоупотреби подавали и лекари, които са разбирали за порочните практики на свои колеги.

Неистинското ТЕЛК-решение струвало на мнимите болни между 1500 и 2500 лв. Участниците в престъпната група подбирали само българи за освидетелстване. Същите си плащали сумата според степента на очакваното „увреждане“ и дори не се явявали на комисиите, които им издавали решенията.

Очаква се утре прокуратурата да поиска определяне на постоянна мярка за неотклонение на медиците и родственика на един от тях.

Припомняме, че от месеци различни представители на изпълнителната власт искат ревизия на ТЕЛК-решенията, за да се докаже, че голяма част от тях са притежание на здрави хора. В същото време реално нуждаещите се получават твърде ниска държавна помощ, заради нароилите се ментета.

rns