Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество разследва временно изпълняващата длъжността ректор на Технически университет – Варна, проф. Розалина Димова (на снимката с тогата), научи ексклузивно rns.

Според наши източници КП КОНПИ проверява няколко сигнала срещу проф. Розалина Димова, част от които са за престъпления по служба, включително за упражняване на натиск и търговия с влияние.

Междувременно проф. Димова свиква Общото събрание на ТУ-Варна, на 22 март т.г. Втора точка в дневния ред е избор на ректор на университета.

ту-варна

Провеждането на този избор е повече от ненужен, тъй като мандатът на ректора и без друго изтича през тази година – на 30 юни. Той би имал смисъл, само ако някой се опитва да заеме ректорския пост и след това да се бетонира и за новия мандат, категорични са източниците ни.

През декември проф. Димова предлага като извънредна точка в дневния ред на Общото събрание нова. Тя е за отстраняването и на заместник-ректорите. Обяснението е, че мандатът на същите приключва с изтичането на мандата на ректора.

Припомняме, че последният легитимно избран ректор на ТУ-Варна, беше отстранен с чутовен скандал, че бил плагиатствал работата на свой студент. В края на седмицата обаче, първоинстанционният съд се произнесе, че проф. Росен Василев е отстранен незаконно и го възстановява на заеманата длъжност. Ако в 7-дневен срок решението не бъде оспорено, то ще влезе в сила.

В този смисъл, искането за нов избор на зам.-ректори, предложено от проф. Димова, е незаконно. Провеждането на избор за нов ректор е напълно ненужно.

Източниците ни са категорични, че зад проф. Димова стоят политици от „по-малкия брат“ в управляващата коалиция със сериозни апетити да овладеят на всяка цена ТУ-Варна. В уважаваното висше учебно заведение се обучават стотици студенти, голяма част от тях в платена форма на обучение, включително и много чужденци.

Очаквайте кой точно и защо иска да окупира ТУ-Варна, възползвайки се от политическата власт, която притежава.

СНИМКА БНР
rns