Всички хора на вече бившия министър на земеделието и още по-бивш шеф на Държавен фонд „Земеделие“ – Румен Порожанов, ще получат заповедите си за освобождаване от длъжностите, които заемат в ДФЗ в началото на идната седмица, научи ексклузивно rns.

Днес кадрите на министъра са привикани на оперативка. Изказана им е благодарност, след което им е разяснено, че от понеделник вече не са на работа.

С чистката ще се елиминират всички „капии“ на Порожанов и лобито му, категорични са наши източници.

Припомняме, че в последните седмици стана ясно, че ДФЗ е била касичка и за усвояване на европейски пари. Част от тях са стигнали до представители на над средното ниво в изпълнителната власт в нарушение на законите. Поради тази причина трябва да бъдат върнати милиони на ЕС.

Това стана причина министърът на земеделието – Румен Порожанов, да подаде оставка. Междувременно той потвърди информацията на rns, че в схемите с „къщите за гости“, станали по-популярни като „къщи за тъщи“, са участвали и банки.

Тази седмица Върховният административен съд постанови, че методиката за налагане на санкции – дело на ДФЗ, е нищожна и милионите ще се платят от държавата – сиреч от всички нас.

Вчера ДФЗ спешно съобщи, че щяло да преработва методиката за налагане на санкции уж, за да вземе милионите от реално усвоилите ги в нарушение на правилата.

Юристи, до които се допита rns, са категорични, че няма как в демократична държава нормативни актове да бъдат прилагани със стара дата. Запознати с европейската програма за развитие на селските региони пък припомниха, че мониторинговия период е минал и няма какво и от кого да се търси.

През миналото лято бяха избити хиляди глави чифтокопитни в Южна България уж заради чума по овцете. Случаят породи невероятен скандал. Оказа се, че данните за наличие на чума са силно преувеличен и хайванчетата са избивани „за всеки случай“. Доказа се, че според европейската и българска практика, по закон, стадата не се избиват, а само изолират. Самото избиване у нас беше определено от мнозина като криминален акт, защото се извършваше от роми, а не от ветеринари.

Все още има живо стадо, което се плоди, въпреки уверенията на земеделското министерство, че то е трябвало да измре в рамките на седмица след установяването на „заразата“.

До момента не е ясно направиха ли и кому, каква точно услуга, срещу какво, убийците, сред които като министър беше и Румен Порожанов.

Отстраняването на назначенията на Порожанов в ДФЗ е част от операцията, при която ген. Бойко Борисов опитва да си върне държавата от реално непрестанно управляващата държавата партия – без значение дали официално или задкулисно.

Както вече писахме, след опита да си върне партията от Цветан Цветанов, ген. Борисов ще предприеме втората стъпка. От вчера зам.-председателят на ГЕРБ, председател на парламентарната група на ГЕРБ, депутат от ГЕРБ и шеф предизборните щабове, включително и за евроизборите т.г. – Цветан Цветанов, е редови член на ГЕРБ, след като подаде оставката си и Борисов я прие.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров разпореди всичко за всички по висшите етажи на изпълнителната власт да му бъде предоставено от службите. Анализатори изтълкуваха действието му като ответен удар заради приетата оставка на Румен Порожанов.

Битката между двете властово-икономически и политически оси в страната все още не е приключила. Краят й ще дойде след елиминирането на един от властелините на България.

СНИМКА News.bg
rns