Служители на Министерство на правосъдието са във Варна във връзка с десетки жалби на надзиратели, че не им се изплаща дължимото трудово възнаграждение. Според потърпевшите порочната практика продължава с години.

Поне 6 подчинени на Цецка Цачева са командировани лично от нея в морската столица, за да извършат проверка по над 70 сигнали от военизирани служители на затвора. Те твърдят, че на всяка смяна полагат по един час извънреден труд, за който не са компенсирани и не им се плаща. Визирано е времето на сдаване и приемане между двете смени – т.нар. „развод“.

Запознати твърдят, че във времето всеки от надзирателите е натрупал по няколко хиляди лева, които правосъдното министерство би трябвало да заплати.

Към момента не е ясно защо този дефакто работен час не е бил плащат на надзирателите, след като те очевидно са го прекарвали в сградата на затвора и са обменяли задължителната информация за случилото се и очакваното.

Някои подозират умишлено пренебрегване на фактите с цел осъществяване на икономии в бюджета на Министерството на правосъдието.

Припомняме, че в края на м.г. след скандал униформените служители на МВР успяха да получат полагащите им се пари за работно облекло. Правителството спешно отпусна 10 млн. лв. за униформи, след като стана ясно, че МВР-министър Румяна Бъчварова е харчила парите за полицейски униформи за други цели. Междувременно чиновниците в министерството ежегодно са получавали по 400 лв. за облекло.

СНИМКА dariknews.bg
rns