МВР и Прокуратурата дадоха пресконференция по повод осемте убийства от началото на годината и породилите се съмнения, и спекулации. Ето какво казаха участниците в нея:

„Едно и също е оръжието на всички убийства и самоубийството. Заглушителят е саморъчно направен по схема, която самият Росен е видял в интернет. Посетил е страницата и е видял как от маслен филтър да го направи. Това е установено от мобилния му телефон.

По ръцете на Росен Ангелов има барутни частици, както и в проектила, изваден от тялото му и по тези в жертвите му. Намерени са дрехи на Росен, върху които има кръв от Неделчо и Кети. Самоубийството е станало в петък. Издирването започна от 3-ти.

Според съдебно-медицинската експертиза положението на тялото и ръката дават категорично основание да възпроизведе изстрел със собствената си ръка, от който е последвала смъртта му. Няма никакви данни за наличие на каквато и да било борба. Росен е бил трезв, в кръвта му няма нито алкохол, нито дрога или лекарства.

Мотивът е смесен – отхвърлен любовник и финансов. Тя е почиствала домовете на богати хора, които често пребивават в чужбина. Той поискал достъп до жилищата, за да ги ограби. Това е и причината за емоционалния разрив между тях. За връзката й са знаели всички нейни роднини, е трябвало да убие и всички останали, за да заличи връзката към себе си. Той е убил Кети първа и после е елиминирал всички заинтересовани, които биха искали да съдействат на разследването да се намери и осъди извършителя.

През август 2007 г. той има полицейска регистрация и ДНК-материал. След това оперативно установихме кой е извършителя. След това претърсихме гаража, в който е работел. Там намерихме негови дрехи с ДНК още на следващия ден. По тях имаше освен негово ДНК и такова на Неделчо е Кети. Изготвихме приоритетно ДНК-анализа. Технологичното време е под 48 часа.

Убийството на Кети е станало в тъмната част, след 19,30 ч. в района около къщата, където е живеело семейството на 31 декември. Излязла е да разходи кучето. След 23 часа до 0,05 ч. са извършени и останалите убийства. Тялото е преседяло няколко часа преди да бъде изхвърлено в шахтата. Близките на Кети са я търсили в това време.

След като убил всички, той взел ключа от джипа и откарал трупа там, където го намерихме.

От 3-ти до 5-ти го търсехме в местността, разделена на квадранти. Очевидно следовите кучета не са го установили, макар и на 500 м от къщата, в която е пребивавал. Само по въздух двете къщи са близки. Иначе местността е пресечена и теренът труден. Не всяка кола и не всеки човек може да стигне до там.

Последно на 4-ти той е влязъл в интернет през таблета си в сайтове за детска порнография. Историята на телефона е изтрита.

Намерихме достатъчно веществени доказателства, СРС-та, свидетелски показания и други, с които доказахме, че той е извършител и му повдигнахме задочно обвинение.

Ще бъде извършена проверка защо при общодържавното издирване не е открит в Луково, още повече, че има данни, че през август той е посещаван от полицаи във връзка с досъдебните производства срещу него за извършени кражби. Това най-вероятно е станало заради промяна на закона по отношение на издирваните лица с влязла в сила присъда.

По второто убийство – на Петър Христов, не бихме могли да коментираме нищо, защото то е в момента се разследва. Няма как да се огласяват данни и доказателства, които биха могли да навредят на разкриването на обективната истина“.

RNS