Чутовен скандал, бламиране на кметицата Нина Ставрева и неприемане на предложението на Мемиш Мустафов за удължаване срока на строителство по крайбрежието на общината, белязаха извънредната сесия на ОбС-Каварна. Така по единствената точка за заседанието днес не се стигна до решение. Кметът Ставрева за пореден път не присъства на заседанието на местния парламент, въпреки, че и днес точката за решение е по нейна докладна.

В резултат съветниците от БСП напуснаха заседанието на ОбС. Гласуването за и против продължаването на строителните дейности не бе счетено за валидно заради недостатъчен брой съветници, гласували за едно от тях.

Очаква се областният управител да предостави казуса на съда за решение, тъй като в момента последното по случая е незаконно.

Припомняме, че въпреки строителната забрана за туристическия летен сезон, валидна за цялата страна, в Каварна продължи изграждането на отводнителната система от хотел на местен велможа, известен с прозвището Цуцито. То се извършва с парите на общината и обяснението „облагородяване на средата“. За целта бяха разрушени амфитеатрални стълби – подход към централния плаж, изграждани по проект „Красива България“. В момента подходът към плажа прилича на симбиоза между разорана нива и претърпял бомбардировка терен. Самият плаж е трудно достъпен.

След намесата на ресорните институции по предложение на Нина Ставрева местната власт реши, че удължава срока за строителство в Каварна. По закон това решение трябваше да бъде взето през март. Незаконосъобразното решение беше отменено от областния управител. Всичко това не попречи на незаконните строителни дейности да продължат. В резултат – на входа на плажа стърчат арматурни железа и бетонови отломки.

Междувременно услужливият Мемиш Мустафов, който винаги е с властта, предложи да се отмени решението на областния управител с мотива, че на плажа имало опасност за живота и здравето на хората. Така същият призна, че именно действията на Ставрева са поставили в риск каварненци и гостите на града. Това е второто признание по казуса, след като Мемиш призна, че общината прави отводнителната система на хотела на Цуцито.

RNS