Шефът на Съдебна охрана в Добрич – Стоян Атанасов Стоянов, е разстрелял брутално домашен кангал. Кучето е едва на 9 месеца. Екзекуцията е извършена на метри от собственичката, която по чудо не е убита, научи ексклузивно rns.

Ето и хронологията на престъплението:

На 5 януари около 13,30 ч., на метър от фермата в село Преселенци, десетина души ловуват. Те стрелят по каквото им падне, главно птици, въпреки, че са в регулацията на населеното място. Правят го от близо месец, като идват още рано сутринта в почивните дни. За безобразието е уведомяван кмета на Преселенци, но то е продължило.

„Тъй като вече бяха до оградата и стреляха, а във фермата има 10 работници и над 1000 животни, отидох да им направя забележка. С мен тръгнаха и кучетата ни. Когато наближих видях ловците, колите и кучетата им. На около 10 метра от групата един от мъжете насочи пушката си към мен, чух изстрел и едно от кучетата ни изскимтя. Падна и след това разбрах, че е убито. Питах защо застреля кучето, а убиецът каза, че то го било нападнало. Това няма как да е вярно, защото смъртоносният изстрел е в задната част на тялото на кучето, разказа собственичката.

Според нея, веднага, след като позвънила на телефона за спешни сигнали – 112, ловците избягали.“

Пристигналите на място полицаи и експерти от криминалистическата лаборатория са извършили оглед на местопрестъплението. Установили са посоката на изстрела, иззета е ловната пушка и е назначена екпертиза, извършена е и аутопсия на убитото куче. Категорично е доказано, че изстрелът е произведен от Стоян Атанасов Стоянов.

По случая е образувано досъдебно производство в Районна прокуратура – Добрич.

„Кучето е скъпа и сравнително рядка порода за България. То е пастирско куче. Изключително привързано е към хората и в природата му не е да напада човек. За мен и за семейството ни е безценно. Взехме го малко и го кръстихме като сина ни. Колкото повече време минава, толкова по-трудно ми става да свикна с мисълта, че беше убито просто ей, така. Без да нападне, без нищо. То не напада хора, пази стадото. Всички сме много разстроени и се притесняваме за живота и здравето си от извършителя.“, сподели пред rns собственичката.

Наша проверка установи, че Стоян Атанасов Стоянов е началник на Съдебна охрана-Добрич, от 2003 г. За кратко той е бил и във Варна, но след серия издънки е изпратен в добруджанския град.

Предстои да проследим как прокурори и съдии от Добрич доколко безпристрастно отработват извършеното от Стоян Атанасов Стоянов престъпление, тъй като те работят пряко с него – видно и от снимката, повече от 15 години.

СНИМКА Дарик
rns