Увеличението на дънъчната ставка за стари автомобили с коментираните 30%, няма да принуди собствениците им да се откажат от тях. Според други увеличение е напълно ненужно, а и срещу него трябва да има нови, безопасни пътища. Изобщо не се коментира средствата от по-високите данъци дали ще се използват за пътища, срещу замърсяването или просто ще си остават за харчене в бюджета.

Това коментират експерти, след като стана ясно, че от 2019 г. за колите, произведени преди повече от 5 години се очаква драстично поскъпване на данъците.

По първоначални изчисления, след приемането на промените, налогът за колите, които са над 15 години, ще е по-висок с близо 30%.

А за автомобилите, които са със сертификат над „Евро 4“, ще се плаща с около 20% по-нисък данък.

Според Цветелина Цанева от Асоциацията на вносителите на автомобили не трябва да се спекулира с думата „поскъпване“ защото данъкът за един автомобил от 1994 г. ще се увеличи с около 9 лв. Автомобилът е ангажимент и отговорност, за да сме в безопасност и да сме екологични, трябва да се инвестира, смята Цанева.

Христо Радковпредседател на Българското обединение на шофьорите, контрира, че увеличението ще е по-голямо, ако се вземат предвид и по-мощните автомобили. По думите му решения за данъците се взимат от хора, които не ги плащат, а увеличението е абсолютно ненужно. Срещу тези данъци трябва да видим нещо – нови пътища, по-малко задръствания, повече места за паркиране, коментира Радков.

Емил Панчев Съюза на българските автомобилисти подкрепя промените в определянето на данъците. Категорично опитът е в посока спиране или намаляване на замърсяването, смята той.

По данни на Евростат регистрираните през 2017 г. у нас автомобили са 3,4 млн., съобщи bTV.

От тях 50% са автомобили на възраст над 20 години. 35% са произведени преди повече от 15 години. 10% са на възраст до 10 години. И едва 5% от колите са нови.

Данъкът за автомобилите ще се определя както и досега – от мощността на превозното средство и екологичната оценка.

Облекченията, които досега са ползвали всички собственици обаче, ще отпаднат за някой от тях. Отстъпка в данъка ще има за автомобили със сертификат над „Евро 4“ – това са колите, произведени след 2005 г.

А собствениците на произведените по-рано вече ще плащат пълния размер на налога.

Отпада облекчението и за автомобили с катализатор, съобщава dnes.dir.bg.