Бившият премиер-министър на Косово Рамуш Харадинай е арестуван във Франция по заповед издадена от сръбските власти, предава агенция Ройтерс.

Както отбелязва агенцията, като командир на косовските албанци по време на войната 1998-1999 година, Харадинай се счита за военнопрестъпник в Сърбия.

Харадинай заемаше длъжността премиер на Косово от 2004 до 2005 г. Отбелязва се също, че той бе съден два пъти за военни престъпления от Международния съд в Хага и бе оправдан.

Подробности по ареста не се уточняват.

През 1999 г. въоръжените сблъсъци между албанските сепаратисти от Освободителната армия на Косово и сръбската армия и полиция доведе до бомбардировки над Югославия (в това време състояща се от Сърбия и Черна Гора) от силите на НАТО. През март 2004 г. косовските албанци извършиха погроми, които доведоха до масово изселване на сърби от този край. Така също албанците унищожиха много исторически и културни паметници.

На 17 февруари 2008 г. Косовско-албанските структури в Прищина едностранно провъзгласиха независимост. Самопровъзгласилата се Република не бе призната от Сърбия, Русия, Китай, Иран, Испания и мн. др. С правителствено решение от 20 март 2008 г. България официално призна независимо Косово.

RNS