„Всички ние виждаме как стигне ли се до собствените им интереси, западните сили вдигат на крак целия регион. Много добре знаем, че когато става дума за петрол, злато, скъпоценности, дял от пазара, тези страни подобно на надушили кръв акули пропътуват хиляди километри, за да дойдат“.

Това заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган на срещата на мюсюлманските малцинства по света. Тя се провежда в двореца Долмабахче в Истанбул.

„Мирише на кръв“, гласи заглавието на вестник „Йени шафак“, цитирано от БТА.

,5 ,1a

 

Турският президент подчерта Западът използва двойни стандарти когато става въпрос за негов интерес и за чужд. Той припомни, че Съвета за сигурност към ООН е неефективен. Цитира за пореден път любимата си фраза, че „светът е по-голям от пет“, имайки предвид петте постоянни членки на Съвета.

„Друг е въпросът, че институции като ООН, които на хартия трябва да осигуряват международната стабилност, се превръщат в най-голяма пречка за мира и сигурността“, посочи Ердоган.

„Това имаме предвид, когато казваме, че светът е по-голям от пет“, добави той.

Изказването на Ердоган е сред акцентите и на проправителствения в.“Йени шафак“. Посочва се, че президентът е призовал ислямския свят да бъде единен и активен на терен срещу „систематичните атаки на Запада“.