ЕС призовава Турция да се въздържа от изявления и действия, които биха влошили положението допълнително. Това заяви в понеделник говорител на Европейската комисия по повод напрежението от последните дни между Холандия и Турция, предаде БТА от Брюксел.

Трябва да се избягва допълнително задълбочаване на проблемите и да се търсят пътища за успокоение на обстановката, категорични са и от НАТО.

В същото време Турция готви брутални санкции за Холандия.

Припомняме, че между двете държави избухна напрежение заради отказа на Холандия да допусне турски министри и журналисти, които трябваше да участват в митинг по повод референдума в южната ни съседка на 16 април. Митингът на живеещите в страната турци беше пометен от полицията, а кметът обяви извънредно положение. Часове по-късно премиерът обеща да работи за „деескалацията“ на непрежението с Турция.

Очаква се Анкара да анулира сътрудничеството в разузнавателната дейност. Телевизионният канал НТВ, цитиран от БТА, посочи, че между двете страни има много сериозно сътрудничество в тази сфера, но то временно ще се преустанови.

Турция ще забрани на холандски военни самолети да ползват нейното въздушно пространство, ще спре действието на холандските ракетни установки «Пейтриът» край Адана и ще поиска военните от Холандия да се завърнат в страната си, както и посещенията на холандски военни в базата Инджирлик.

По-рано Реджеп Ердоган нарече холандците фашисти, а Анкара посъветва холандският консул да не се връща в Турция след отпуската си и окупира дипломатическите мисии на своя територия.

RNS