ЕС поощрява Западните Балкани, за разширяване ще мисли после

Лидерите на ЕС потвърждават „недвусмислената си подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани“. Това се казва в декларацията, приета след проведената в София среща на върха. За разширяване на съюза с евентуалното им членство обаче решение не е взето. В документа страните се наричат партньори, а не държави заради отказа на Испания да признае независимостта на Косово и проблема с името на Македония.

Европейският съюз се ангажира да засили помощта за Западните Балкани за постигане на съществен напредък в областта на принципите на правовата държава и на социално-икономическите реформи. Общността приветства ангажираността на партньорите от Западните Балкани с върховенството на демокрацията и принципите на правовата държава, по-специално борбата с корупцията и организираната престъпност, доброто управление и зачитането на правата на човека и правата на лицата, принадлежащи към малцинства.

Брюксел поощрява партньорите да продължават да укрепват „добросъседските отношения, регионалната стабилност и взаимното сътрудничество“ за постигане на помирение. ЕС се ангажира значително да повиши свързаността във всичките ѝ измерения: в областта на транспорта и енергетиката, цифровата и икономическата сфера, както и между хората.
Като приоритети в отношенията между ЕС и държавите от Западните Балкани се посочват цифровата икономика, борбата с климатичните промени, енергийната сигурност чрез диверсифициране на източниците и маршрутите, специални възможни за младите хора и др.

„ЕС и партньорите от Западните Балкани имат много общи предизвикателства в областта на сигурността, които изискват координирани индивидуални и колективни действия. Чрез съвместна работа можем да се справим ефективно с тези предизвикателства. Сътрудничеството ни по отношение на пресичането на незаконните миграционни потоци доказа стойността си и ще продължим да го развиваме“, се отбелязва в декларацията.
По време на срещата премиерите на Македония Зоран Заев и на Гърция Алексис Ципрас са постигнали приемлив вариант за името на Република Македония. Предстои той да бъде обсъден във всяка от двете страни и ако бъде одобрен, ще бъде обявен през юни, съобщи Заев.

Снимка consilium.europa.eu