На 15 октомври 2012 г. Веселин Марешки като новоизбран председател на „Либерален алианс“, прекръстена сега на „Воля“, е подписал декларация , че не членува в друга партия. Същевременно той е председател и на първата си партия „Национално движение за свобода и демокрация“ (НДСД), която оглавява и до момента.

Софийската градска прокуратура поиска прекратяване на НДСД на 6 април 2017 г. с искова молба до Софийския градски съд. Това стана по сигнал на ЦИК, след запитване на „Труд“.

Докато СГС вземе решение за заличаване, Марешки е председател на две партии едновременно. Поредното незаконно действие на бизнесмена бе обявено от Румен Петков още преди седмици пред БЛИЦ.

Към октомври 2012 г. Веселин Марешки декларира, че не членува в друга партия, а като се видят регистрите, ще разберете обратното…

Ако се установи, че това не е вярно, това означава, че Марешки е подписал документ с невярно съдържание. Това пък ще постави под въпрос легитимността на „Воля”, но също и въпросът за неговия имунитет и разследване за подписания документ с невярно съдържание”, обясни Петков и пред bTV.

Ето това е въпросният документ, който е подписан на две места от Марешки и е нотариално заверен.

1

Представлява образец от подпис и декларация за съгласие, в която лидерът на „Либерален алианс“ („Воля“), удостоверява, че отговаря на изискванията на закона като представляващ партията.

„Не членувам в друга политическа партия и давам съгласието си да изпълнявам функциите на председател на политическа партия „Либерален алианс“, гласи част от текста на документа, под който Марешки се е подписал. Преди известно време стана ясно, че бизнесменът не се е записал сред учредителите на „Либерален алианс“ („Воля“), но такива са били членове на неговото семейство, мениджъри на неговия бизнес и още много други, включително няколко избрани за депутати в 44-ото Народно събрание. Всички те саморъчно са попълнили и подписали декларации като учредители и на двете партии на Марешки в грубо нарушение на Закона за политическите партии, а за тези документи с невярно съдържание може да им се търси отговорност и по Наказателния кодекс. Интересно е, че в декларациите, с които е регистрирана „Воля“, има най-малко 44 двупартийци и още десетки със сходни почерци.

Оправданието на бизнесмена е, че на първата му партия НДСД е отказана пререгистрация през 2008 г. и оттогава тя няма дейност. След пълен преглед на всички документи в съда, Марешки не е предприел никакви стъпки да я заличи, а напротив – подавал е годишни финансови отчети за нея пред Сметната палата. Нещо повече – роднините и служителите му са учредили „Либерален алианс“ („Воля“), още преди съдът да откаже окончателно пререгистрация на НДСД.

Всичко това е достатъчно основание прокуратурата да поиска от съда заличаването и на „Воля“. След като държавното обвинение поиска прекратяване на първата партия на Марешки, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че разследването продължава и по втората партия.