Тайна среща на бивши фактори в БСП с мераци за преврат в столетницата се е състояла в неделя в комплекс „Слънчев ден“, научи RNS.

На заверата са присъствали и домакинът – Георги Гергов, както и дългогодишният служител на Младен Михалев – Маджо – Димитър Дъбов, екс-„касиер“ на червените. Идеята на комплотаджиите била да се свика заседание на конгреса, което да отмени решението, с което изборът на председател на партията става с общо гласуване. При новите правила, определени по времето на Корнелия Нинова, бившите нямат никакъв шанс за промяна на върха, коментира вътрешен човек в столетницата.

Ако се върне правилото конгресът да избира лидера и ръководството, тогава за мястото на Корнелия бил спряган Атанас Мерджанов. Социологът от Елхово беше народен представител в 3 поредни Парламента и това го лиши от правото да бъде допуснат до кандидатските листи за 44-ото НС.

Красимир Янков, който напоследък искал да бъде възприеман като водач на отцепниците в БСП – лидер на т.нар. опозиция, изобщо не е бил поканен на скромния форум, категорични са нашите източници. Близки негови познати определят случилото се като поредния удар върху самочувствието му. Преди това Янков беше отстранен от депутатските листи на Варна и беше изпратен в Добрич. След изборите той бе изхвърлен от ИБ на БСП и му остана само членството в една парламентарна комисия.

Припомняме, че в петък Янков бе забелязан да влиза в сградата на община Каварна минути преди протеста на местните против учредяването на нова защитена природна зона и санкциите, които трябва да се плащат за неправомерно реализирани проекти. Депутатът не се появи сред протестиращите, нито в залата за провеждане на общественото обсъждане, насрочено за онова време. Най-вероятно любимият депутат на Нина Ставрева, е прекарал времето на протестите в кабинета й за разлика от колегата си от НФСБ Йордан Апостолов, който бе сред хората.

Според непотвърдена информация в неделя Янков и Ставрева са поели с колата му за София. Във вторник Ставрева участва в срещата с премиера Бойко Борисов по казуса със защитената природна зона.

RNS