Община Варна е изпълнила напълно ангажиментите си към ремонта на Аспарухов мост. Кога той ще продължи е решение на АПИ, които реално го инвестират и реализират, съобщи за RNS зам.-кметът Христо Иванов.

Припомняме, че Аспарухов мост е държавна собственост и нейна е грижата за целостта и безопасната експлоатация на съоръжението.

Въпреки това Община Варна е извършила обследване на Аспарухов мост, изготвила е за своя сметка технически паспорт, финансирала е изработването на идеен проект и е направила разчетите.

За да се продължи ремонта е необходимо АПИ да изпрати уведомление до фирмата-изпълнител, а тя – до Общината. Необходима е заповед на кмета Иван Портних за промяна в организацията на движението, както и срока на действието й. Преди старта трябва да се направят и разчети в Пътна полиция за силите и средствата, които ще обезпечават движението в района по време на ремонта.

Вероятно след уведомяването от АПИ ще са необходими още 4-5 дни за създаване на нова организация на движението, уточни зам.-кметът Христо Иванов.

През миналата седмица по повод втория етап на ремонтните дейности на Аспарухов мост е проведена и среща при областния управител. Същият е бил запознат със ситуацията. Според експерти най-тежко е било положението на старата част на моста, която през миналото лято беше ремонтирана. В момента имало проблеми с фугите между различните мостове, но те не били фатални.

Медувременно кметът Иван Портних разясни, че стартирането на втория етап на ремонта на Аспаруховия мост ще зависи служебното правителство и от резултатите от предстоящите предсрочни парламентарни избори.

RNS