Зам.-министър заплаши БСП, че ще се „задавят“

Прекалено голям залък са взели, не трябва да се занимават с МВнР, защото ще се задавят. С тези думи реагира на обвиненията на БСП за корупционни схеми зам.-министърът на въшните работи Христо Ангеличин. Той обвини социалистите, че търсят под вола теле, а сигнала на Кристиан Вигенин до прокуратурата бил чист донос. „След всяка една от тезите, които Нинова и Вигенин изповядат в публичното пространство, МВнР и Даниел Митов дават адекватни отговори. Оплескали са се в кълчища“, впусна се да брани началството Ангеличин. Според него поведението на БСП било „дават ме, мамо, по телевизора“.

МВнР щяло да издържи на проверката, а от ДАНС реагирали на сигнала, за да не ги обвинят, че „си бъркат в носа“. Най-сладкото би било да се докаже, че няма нарушение, смята Ангеличин. В момента поръчките са спрени, всички документи са предоставени на ДАНС, в МВнР са влезли и ГДБОП, и прокуратурата. Категоричен съм, че всяко нещо, което съм направил, е доказуемо с документи, и зад него стоят хора, компетентни с името и лицето си, не с други части на тялото, продължи с бисерите Ангеличин.

Зам.-министърът не смята, че има проблем в това, че едно и също устройство е с различни цени за различните посолства. Обвиненията на Вигенин за оскъпяване на техниката не били състоятелни, защото бил дал само линк към „Амазон“. „Пратиха ми някакви линкове от „Амазон“.  Ако вие днес си купите нещо за 10 000 от едно място, аз мога да ви пратя линк от друго за 2000 лв. Ако вие си купите днес телевизор за 2 лв, а тя телевизор за 3 лева, това вярно ли е? Става въпрос за различни централи на различни места. В Брюксел заради председателството имаме нужда от повече от 150 входа“, защити се той.

Нямало проблем голямата сделка да се разцепи на по-малки и да се избегне обществената поръчка, защото законът го позволява. Макар такава да не била проведена обаче, разговори били водени с три фирми.