Заради нехайството на държавата Несебър е заплашен да отпадне от наследството на ЮНЕСКО

Несебър, който е единственият град у нас, включен в списъка на Световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО, има опасност да отпадне от него. Това става ясно от писмен отговор на министъра на културата в оставка Вежди Рашидов на депутатски . От него става ясно, че Комитетът за световно културно наследство е поискал страната ни да изготви подробен доклад за състоянието на Стария Несебър.
Причините за искането е, че независимо от предписанието, направено преди 2013г. все още не е изготвен и приет „План за опазване и управление на Старинен град Несебър. В доклада е подчертано, че там се извършва масово  застрояването с високи сгради,  което променя визуалните и функционални връзки на полуострова със сушата. Друга забележка гласи, че капацитетът на общинските звена за мониторинг и опазване на културното наследство е недостатъчен. Опасни са също намеренията за разширяване на рибарското пристанище в старата част на града, както и лошо подготвените базови документи по опазване на културното наследство, пише още в доклада.

20150423100658_84251
Освен това от консултативната комисия на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места препоръчват в устройствения план на Несебър специално внимание да бъде обърнато на консервация на старинния град. Промени в стари сгради следва да се разрешават само доколкото се налага те да бъдат приведени в съответствие с разпоредбите за безопасност и основен жизнен стандарт. Всичко това трябва да става при „запазване на конструкцията и традиционния характер“, на сградите, пише още в препоръките.

Bulgaria-Nesebar-01
В крайна сметка оставането на Несебър сред паметниците на Световното културно наследство, определено от ЮНЕСКО, остава за решаване от бъдещото правителство.
По щастливо стечение на обстоятелствата обаче състоянието на Стария Несебър не е било разглеждано от Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО по време на последната му сесия в Истанбул през миналия юли. Така държавата получава още един шанс да спечели битка, която през последните двадесет години непрекъснато губи.

RNS