Затвор и глоба за двама, нападнали фелдшер и шофьор на линейка

Предадените на съд с обвинителен акт на Районната прокуратура в Омуртаг Стелиян Ив. на 35 години и Йордан Й. на 24 години, са признати за виновни  за хулиганство над фелдшер и шофьор на линейка на Центъра на спешна медицинска помощ. За дръзкото престъпление, извършено срещу екипа на ЦСМП, отишъл на адрес на болна жена, Йордан Й. ще изтърпи наказание лишаване от свобода 1 година при строг режим. Съдът приведе в изпълнение и предишна негова присъда, с която бил осъден на 2 години лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок.

Съучастникът му Стелиян бе освободен от наказателна отговорност за хулиганството срещу медицинския екип, като съдът му наложи административно наказание – глоба в размер на 2000 лева, съобщиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура Варна.

Съдебният състав призна за виновен 24-годишния Йордан и за причиняване на лека телесна повреда на фелдшера от ЦСМП в Омуртаг Ф.К., като за престъплението по член 131, ал. 2, предл. 13 от НК му наложи ефективно наказание от 1 година лишаване от свобода. Общото наказание, което Йордан ще изтърпява, е 1 година лишаване от свобода при строг режим. За претърпените неимуществени вреди той ще плати на пострадалия фелдшер 2500 лева. Същата сума ще заплати на пострадалия шофьор на линейката подсъдимият Стелиян Ив. за причинените неимуществени вреди.

Случаят придоби популярност веднага след извършване на престъплението на 5 февруари 2017 г. Тогава на адрес на пациентка от Омуртаг , която трябвало да бъде отведена с линейка в болницата, върху екипа на Центъра за спешна медицинска помощ се изля с нищо неподозирана агресия. Причината за действията на двамата подсъдими станал закъсал в преспите на улицата автомобил, който попречил на колата, управлявана от Стелиян Ив., да премине. Линейката също не успяла да стигне и паркира пред адреса на болната.

Екипът прегледал болната жена. Състоянието й било тежко и фелдшерът предложил на близките й да я отнесат с носилка до линейката. Тя обаче отказала. След прегледа фелдшерът и шофьорът, който носел носилката, минали покрай двамата подсъдими. С груб тон и заплахи Стелиян и Йордан поискали медиците да участват в избутването на заседналата в преспите кола. След като получили отказ да сторят това, подсъдимите настигнали фелдшера и шофьора, нападнали ги в гръб, нанесли им удари, от което шофьорът паднал на земята и изгубил съзнание. На земята с удари бил съборен и фелдшерът. Двамата мъже били заплашвани с предмет, наподобяващ нож, псувани и обиждани. Медикът получил контузия в гръдния кош и последвало посттравматично стресово разстройство, хипертонична криза, силна тревожност, а шофьорът на линейката – черепно-мозъчна травма с краткотрайна загуба на съзнанието и други. Нападнатите мъже успели да се заключат в линейката, докато чакат пациентката и помощ, поискана с обаждане на спешния телефон.

Присъдата на Районния съд в Омуртаг подлежи на обжалване пред Търговищкия окръжен съд.