Кметът на Добрич – Йордан Йорданов, няма принципен отговор на елементарен въпрос, свързан с действия на служителите си. Трудно се досеща, че в случай на нарушения ще действа по закон, но не може да каже как точно. На това трябвало да го научат юристите му. За 3 г. кметуване г-н Йорданов не е схванал основни правила за поведението си като длъжностно лице.

Това са само част от изводите с отрицателна оценка за кмета Йордан Йорданов.

От вчера за него има съмнения, че в качеството си на длъжностно лице не е упражнил съответния контрол над подчинените си и с негово съдействие е финализирано едно продължавано документно престъпление.

Както вече стана ясно началникът на дирекция „Канцелария на кмета“ и пиар на Йорданов – Галина Миткова, е използвала 7 години общински апартамент под наем, въпреки, че е притежавала друг недвижим имот. Според действащите закони в РБългария, настанената в общински апартамент като крайно нуждаеща се Миткова и семейство, престават да бъдат такива при закупуването на свой имот. Същите е трябвало незабавно да освободят наетия апартамент. Общината пък е трябвало да контролира ежегодно промяната в имотното състояние на семействата, които ползват общински жилища.

Това показа журналистическо разследване електронното издание „Бележник“.

В края на миналата година Йорданов й разрешава да купи наетото неправомерно жилище и Миткова става негов собственик в началото на т.г. Апартаментът е в идеалния център и е купен на преференциални цени, както всички общински жилища.

Електронното издание „Бележник“ цитира надлежни документи, доказващи твърденията в разследването. Цитирана е и наредбата за настаняване под наем в общинско жилище, както и несвързаните отговори на пиарката Галина Миткова.

Тъй като вчера Йорданов запази пълно институионално мълчание по скандала, в който е участник, същият беше потърсен от репортер на RNS.

При първото вдигане на слушалката, чувайки темата, по която искаме коментара му, Йорданов смотолеви, че е на шумно място. След това телефонът му даваше дълго заето. След още няколко набирания кметът се отзова и отказа да отговори на единствения принципен въпрос:

„Какво ще направите, ако установите, че Ваш подчинен години наред е подавал декларации с невярно съдържание пред общината?“.

Последва странен разговор, в който мнозина могат да съжалят искрено добричлии, чувайки потенциала на градоначалника им.

Първо Йорданов се опита да се измъкне с уговорката, че не е запознат с казуса и поиска да му бъдат изпратени въпроси. Тъй като не коментираме конкретен казус, а питането беше по принцип, кметът обясни, че в неделя няма принципен отговор и на принципни въпроси, защото бил почивен ден. След това ни упрекна, че четем „сайтове, които ни харесват“, с което само затвърди предположението, че не е особено адекватен в отговорите си. След това обеща, че ще предприеме всичко по закон, но юристите трябвало да му кажат какво. Така пък се усъмнихме в наличието на елементарна юридическа подготовка, необходима за коректното изпълнение на кметските задължения.

От време на време кметът припяваше, че е неделя, че не му е лесно да отговори на принципния въпрос и през цялото време се опитваше да внуши, че ако нещо нередно се е случило в общината и е дело на негов „придворен“ служител, той самият няма нищо общо. Както и, че неделята му е по-важна от скандала, забъркан от пиарката му, разтърсващ Добрич.

Почти всички коментари на добричлии по скандала са, че пиарката трябва да бъде освободена от заеманата длъжност, сделката с апартамента – разтрогната и двамата с кмета да понесат наказателна отговорност за действията си. Хората като цяло са отвратени от конкретното поведение на тандема.

Припомняме, че Миткова и секретарката на кмета Йорданов ще получат около 80 000 лв. хонорар за „участието“ си в проекта за изграждане на воден цикъл на Добрич. Първата трябвало да съобщава на хората къде и кога няма да има вода. За това ще получи допълнително над заплатата си близо 50 000 лв. Втората – да пази документацията по проекта срещу заплащане от 30 000 лв.

Данните за разточителното разходване на европейски и публични средства бяха изнесени в „Бележник“.

Тогава пиарката разясни, че „не смята да влиза в обяснителен режим“, най-вероятно защото няма какво да опровергава. Кметът се закани да съди журналистката, но и това не се случи, вероятно от притеснение да не лъснат още истини за него и екипа му.

Специално за кмета Йордан Йорданов сме готови напълно безплатно да му подарим стандартен отговор за подобни ситуации, веднага след писмена молба от негова страна. Сигурни сме, че ще му бъде полезен, тъй като скандалите най-вероятно ще се множат и поради факта, че за 3 г. пиара му е пропуснал да го научи.

СНИМКА ТВ ДОБРИЧ
RNS