Протежирани от патриоти и родолюбци фактори в страната и във Варна, продължават с „мръсни“ методи да сриват имиджа на Технически университет – Варна, в опит да овладеят всички финансови възможности на учебното заведение и материалната му база. Това е изводът, който може да се направи от писмото, получено в редакцията на rns.

Припомняме, че висшето учебно заведение през последните две години влиза в публичното пространство само със скандали, за разлика от градивните събития около МУ-Варна и ИУ-Варна, например – работещи в същия град.

Проверка на rns установи, че изнесените данни в писмото за реализираните назначения на пенсионери и спорни личности, както и тезите, свързани с разпродажбата на недвижимата собственост на университета, отговарят на истината.

По тази причина предоставяме на читателите си пълното съдържание на сигнала:

„От средата на 2017г. се развихри несрещана в академичните среди яростна кампания срещу ръководството на университета и неговия ректор. Случващото се в ТУ-Варна през последните два месеца – след предсрочните избори през март 2019г., като че ли посочва къде се крие „ключът за мазата“.

Вече стана ясно, че кампанията, провеждана от няколко човека с болезнени амбиции за власт, е умело ръководена от бившите управници. Историята на университета не помни толкова клевети и доноси, толкова писма до институции, министерства, контролни органи и сигнали до медии.

С любезното съдействие на държавния апарат, в лицето на зам.-министъра Петър Николов, кадър на патриотите (https://www.big5.bg/profil/item/4948-zetyat-na-iordan-sokolov-stana-zam-ministar-na-obrazovanieto.html, който още от септември 2017г. започна публично дори в телевизионни предавания да заема пристрастна позиция, несъвместима с неговата длъжност), през ноември 2018г. бе назначен служебен ректор.

Законно избраният ректор проф. Василев по съдебен път тръгна да защитава своята правота и до сега спечели всички дела на преминалите инстанции.

Под натиск на служители в МОН през март 2019г. бяха проведени предсрочни временни избори за ректор, които са много показателни и потвърждават характера на водената кампания.

Беше скалъпен аналогичен на предходния донос (за плагиатство) към един от кандидатите – назначения временно-изпълняващ длъжността Ректор – проф. Розалина Димова и бе фалшифицирано становище за този сигнал от другия силен кандидат – проф. Драгомир Пламенов.

Позната кампания с познати прийоми, целящи да сринат имиджа на противниците на проф. Венцислав Вълчев, фаворит на бившите управници, които се стремят чрез неговото управление да заемат отново своите позиции в Университета, да възстановят средствата, финансирали цялостната двугодишна черна кампания и да продължат разграбването на ТУ.

Целта им е постигната.

Проф. Вълчев е избран за Ректор до края на настоящия мандат – юни 2019г. И вместо да се концентрира върху изпълнение на мандатната програма и да осигури нормалното функциониране на университета, той спешно пристъпва към дръзки кадрови реформи за да изпълни обещанията си към бившите управници.

Без да е гласувана от Академичен съвет, е разкрита като щатна бройка длъжността „главен секретар“. Обявява се конкурс и на тази длъжност е назначен бившият помощник ректор Митко Александров, прославил се с това, че по време на управлението на Фархи успя да усвои 14 милиона лева за СМР-та, без да санира нито една от 13-те сгради на ТУ.

С него върви и бившият началник „Охрана и сигурност“ Владо Тодоров, който започва оглед на територията на ТУ и търси ниши за своята нова изява.

Изненадващо, две години след пенсионирането й, отново за главен счетоводителе назначена Хриска Михайлова, на която е отредена мисията да говори колко зле финансово е Университета, въпреки публично публикуваните на сайта му финансови отчети, от които е видно наличието на над милион и половина в сметката на ТУ в БНБ (http://www2.tu-varna.bg/tu-varna/images/fin_info/mesechni_otcheti_za_izp_na_budzeta/2019/Kasov-otchet-budzet-03-2019.pdf).

Като ръководител ТРЗ се завръща и отдавна пенсионираната Геновева Бебовска.

На прага за хранилката за нови назначения чакат още десетина от кадрите на Фархи и Александров.

Под формата на прекратяване на неизгоден договор за ТУ е прекратен договора с Топлофикация-Варна (фирма Веолия) за внедряване и управление на системата за отопление и топла вода на студентските общежития.

Като резултат от това ще се наложи не само да се назначават десетина нови параджии за общежитията, а и да се плащат на фирмата на приближения до Митко Александров – Колев хиляди левове за поддръжка и ремонт на котли, системи и т.н.

С прекратяването на трудовия договор на дългогодишния енергетик на университета – Мишо Мирчев, новият главен секретар си осигури и безпроблемната заверка на поддръжката на климатиците в университета от същия този Колев – ще се възобнови безсмислената практика за ежемесечното „почистване“ на всички климатици, за ремонти на топлоцентралата и преносната й мрежа и т.н..

В Университета пристига и зам.-министърът Николов, заедно с неговия „съветник“ – адвокат Калин Костов, който под формата на разяснения за готвените промени в ЗВО, изразява публично подкрепата си за своя фаворит, а адвокатът Костов се ангажира, разбира се срещу съответния хонорар, директно да защитава университета в гражданското дело срещу неговия бивш ректор.

Пито-платено, както се казва…

За съжаление Университетът е на път да изгуби освен своята автономия и още много площи от своя кампус.

По време на управлението на бившия ректор Фархи големи части от двора бяха „изгубени“, като на мястото им се появи магазин Лидъл и няколко жилищни кооперации. Сега отново са стартирани договаряния с Лидъл за предоставянето на един парцел зад магазина им за техен паркинг. Това е обещание, дадено от Фархи и Александров още преди 4 години. Също така, е обещано и стартирано „отстъпване“ на подход до един реституиран парцел в западната част на двора на университета. Голяма част от територията на ТУ в северозападната част около новия строеж ще бъде „подарена“ за паркинги, алеи и детски площадки на собствениците на сградата под формата на безвъзмездно облагородяване.

Недоумение буди и предизборно декларираният от новия ректор приход от 800 000 лева за Университета от повишаването на държавната субсидия за регулираните морски специалности от коефициент 2.8 на 5.3. Предвид това, че тя би важала само за първи курс, дори и при предвидения прием от около 50 студента по тези специалности, допълнителните постъпления не биха преминали стотина хиляди лева, които, обаче, изцяло покриват включените в курса им на обучение задължителни морски курсове.

Явно екипът му е забравил много от финансовите правила в държавния сектор.“

Припомняме, че преди време стана ясно, че КПКОНПИ разследва врид. ректора проф. Розалина Димова. Тя беше назначена на мястото на безпрецедентно отстранения титуляр заради плагиатство. Фактът, че проф. Росен Василев защити титлата „доктор на науките“, не свали университетските обвинения. Той заведе дело за освобождаването си, решението по което до момента е в негова полза.

Към днешна дата е ясно, че проф. Розалина Димова е станала жертва на аналогично скалъпен сигнал – вероятно заради опита си да спечели конкурса за ректор.

 

rns