За първия тур на местните избори т.г. ще бъдат отпечатани 17 257 800 бюлетини, от които 6.9 млн. за избор на общински съветници. Предстои одобрението на образците на бюлетини в още две населени места, обяви говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев днес.

 

Бюлетините за избор на кмет на кметство ще бъдат близо 1.6 млн., а за избор на районни кметове в София, Пловдив и Варна – 1.8 млн. Единичната цена за отпечатване на бюлетина е 32 стотинки.

 

Бюлетините, с които се гласува за кмет на община, кмет на кметство. както и районен кмет в София, Пловдив и Варна, са еднотипни. От лявата страна са имената на партиите и коалициите, издигнали кандидати, а от дясната – имената на кандидатите. По средата са квадратчетата с номерата на партиите, коалициите и независимите кандидати. Най-отдолу има опция „Не подкрепям никого“. В бюлетината за избор на кмет на Столичната община например има 20 кандидати и „Не подкрепям никого“.

 

От лявата страна на бюлетината за избор на общински съветници са вписани наименованията на всички партии и коалиции, регистрирали кандидатски листи, както и имената на независимите кандидати; а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция, в които има номера от 101 нагоре (в София до 161 – бел авт.). Има и възможност „Не подкрепям никого“.

 

По неокончателни данни избирателите са 6 227 901, като в събота приключва подаването на заявления за гласуване по настоящ адрес, право на което имат притежаващите такъв от поне 26 април. Кандидатите за кметове на общини са 1254, а за общински съветници – 29 515, от които осем чужди граждани от Великобритания, Румъния, Гърция, Нидерландия и Полша. В изборите за кмет на кметства, които ще се проведат на 1968 места, ще участват 5059 кандидати, а за районни кметове в София, Пловдив и Варна – 460.