За чиновнически заплати Брюксел си отпусна допълнителни 18 млн. евро

Увеличение с около 18 милиона евро ще получат куп европейски чиновници. Британски медии разкриха, че 55 хиляди чиновници в ЕС ще получат 3,3% увеличение на заплатите. Ръстът е със задна дата – от юли 2016 година.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще получи годишно увеличение малко над 10 хиляди евро и парите, които ще получи в края на годината ще са приблизително 321 хиляди евро – два пъти повече от тази на премиера на Великобритания Тереза Мей, която получава 167 хиляди евро.

Временният лидер на британската Партия на независимостта Найджъл Фараж е сред първите, които се обявиха против увеличението на чиновническите заплати. „Още едно тлъсто увеличение на заплащането на Юнкер и неговите еврократски приятели в Брюксел. ЕС се противопоставя на меритокрация, докато други хора са възнаграждавани за провал“, ктегоричен е той.

Говорител на ЕК обяви, че увеличението на заплатите е решено с използването на „автоматична формула“, съгласувана от евродепутатите и страните членки на ЕС. Комисията не участва пряко в решението за увеличение на парите на чиновниците, поясни представителят.

Миналата година чиновниците в Брюксел пак точно преди Коледа получиха 2,4% увеличение на заплатите, което решение влезе в сила със задна дата от преди 6 месеца.