Случаят с 20-годишната Криси от Добрич, която страда от „Пропионова ацидурия“ и след навършване на пълнолетие няма право на помощ при набавяне на жизнено необходимата й специализирана храна, стигна до София. Управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев е уведомил министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, че има нормативен пропуск при осигуряването на обществен ресурс на лекарства и диетични храни за специални медицински цели.

В писмо до здравното ведомство той посочва, че съгласно сега действащата наредба НЗОК заплаща лекарства и диетични храни за специални медицински цели извън обхвата на задължителното здравно осигуряване за деца до 18-годишна възраст. Д-р Дечев посочва, че съгласно наредбата, след като лицата навършат 18 години, няма предвидена правна възможност за заплащане на лечението от страна на Здравната каса. Изключение е направено само по отношение на децата с онкологични и онкохематологични заболявания, като разпореждането е в сила от 17 декември миналата година.

Заплащането за лечение на редица заболявания се преустановява, когато пациентът навърши 18-годишна възраст. Липсва и алтернатива за заплащането им с публични средства.

По тази причина д-р Дечев настоява да се предприемат необходимите действия.

Припомняме, че сестрата на 20-годишна добричлийка, отправи апел през социалната мрежа за помощ, с която Криси ще оцелее.

Ще убие ли държавата 20-годишна добричлийка

В него се твърди, че държавата е пропуснала заболяването, от което страда младата жена и реално е оставена на произвола на съдбата. За да живее тя може да консумира единствено специална диетична храна. Същата струва около 1500 лв. на месец. Семейството на Криси не разполага със средствата, тъй като майка й е отдадена изцяло на отглеждането й.