Изслушването на министъра на вътрешните работи Валентин Радев по темата за отвличането на Адриан Златков, протече повече от потресаващо.

Припомняме, че младият мъж беше похитен преди две седмици от мъже с полицейски униформи и коли с полицейска синя лампа. Той бе върнат в неделя вечер, след като за освобождаването му е платен откуп. От МВР се похвалиха, че той вече си е вкъщи, като не конкретизираха какъв точно е техния принос към този факт. Но, бяха категорични: „Знаехме за искания откуп“. И премълчаха защо с бездействието си са позволили безпрепятственото довършване на престъплението.

Часове преди освобождаването на похитения главният редактор на в.“168часа“ и разследващ журналист – Слави Ангелов, съобщи пред няколко национални медии подробности за бандата, като мотивирано разясни, че членовете й са част от „наглите“, а в МВР има много информация за тях. Както и, че е време спрямо членовете й да бъдат предприети съответните законови мерки.

Преди минути приключи заседанието на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС. То се води от председателя Цветан Цветанов, който неколкократно публично гарантира, че тези похитители не са старите „нагли“. На заседанието трябваше да бъде изслушан вътрешният министър по няколко теми, най-актуалната от които – за отвличането на Златков. Работата й в тази част протече така:

Красимир Янков:

– Какво се предприема по установяването на извършителите и в какви срокове ще бъде разкрито престъплението, тъй като то поражда сериозни притеснения в обществото за сигурността на хората? Не Ви питам нищо конкретно (вероятно има предвид, че не пита подробности от казуса – бел. ред.)

Валентин Радев:

– Тъй като сам казвате, че не ме питате нещо конкретно, ще Ви отговоря. Много сме мотивирани за разкриването на това престъпление. Знаем много неща. Няма да ги коментирам сега. Има екип сформиран, той работи и наистина е много мотивиран да разкрие престъплението.

С това търсенето на политическа отговорност за безобразията по казуса с последното отвличане и възкръсването на „наглите“ се изчерпа, тъй като представителите на другите политически сили в НС нямаха въпроси към министъра.

Поведението на членовете на вътрешната комисия в Парламента в случая е показателно доколко наистина важните за избирателите въпроси, свързани с безнаказаното опазване на обществения ред реално касае избраниците ни. Както и какво е отношението им към търсенето на единствената възможна в случая отговорност – политическата, даже и между представители на „неприятелски“ политически партии.

СНИМКА Канал 3 „Беновска пита“
RNS