Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че България може да играе солидна роля в развитието на европейската инициатива „Източно партньорство“. На конференция в София Йотова оцени отношенията на ЕС с Украйна, Беларус, Молдова, Грузия, Армения и Азeрбайджан през последните десет години:

„Източното партньорство“ изкара отношенията на ЕС от голяма част от бившите съветски републики пред скоби, а вътре в скобите останаха отношенията с Русия. Големият проблем е, че по сходен начин Русия извади пред скоби отношенията си с държавите-членки от ЕС и остави вътре в скобите отношенията си с бившите съветски републики. Тази инициатива има своето бъдеще и може да се превърне в едно от най-успешните направления във външната политика на ЕС, само че тя трябва да бъде променена“.

На инициативата бе даден старт преди 10 години. „Източното партньорство“ има за цел да засили политическото асоцииране и икономическата интеграция на шест източноевропейски и южнокавказки държави: Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова, Украйна.