22-ри септември е предизвикателство пред съвременните български политици. Това обяви в словото си по случай 109 години от обявяването на Независимостта вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя обясни, че има събития, които са призвани да бъдат темелите на българската нация, съществуват дни на неоспорим триумф, на родолюбие, на отговорност за съдбините на държавата и на народа, а Независимостта е един от редките извори на самочувствие и национален оптимизъм за поколения българи.

Йотова обясни, че днес българската държава е изправена пред важни решения, които ще начертаят съдбините на страната, перспективите пред сънародниците ни, хоризонтите пред Европа и света.

„Българските граждани искат държавата ни да е силна, а институциите да работят за тях. Европа има нужда от решимостта на независими държави, партньори в изграждането на по-справедливо и по-сигурно бъдеще за децата“, каза още Йотова, цитирана от БТА.

Йотова прочете посланието си за празника във Велико Търново, където бе отслужен тържествен водосвет, а на крепостта „Царевец“, с военен ритуал беше издигнато националното знаме.