„Проблемът е, че нашата система на здравеопазване представлява един много хубав инструмент за въздействие върху политическата власт, която и да е тя“. Това каза пред БНР д-р Мирослав Ненков, бивш министър на здравеопазването. Според него политическата власт не умее да изказва мислите си и нуждите пред обществото:

„Ако има нужда да бъде закрита болница, с цел да се подобри ефективността на регионалното здравеопазване, това няма да бъде обяснено добре на хората и те ще се разсърдят много“, обясни д-р Ненков в предаването „Неделя 150“.

По думите му, за да има коренна промяна в здравеопазването, се изисква силен политически лидер – като воля и като решителност.

Според него оптимизирането на разходите е първото, което трябва да се направи, за да се види, че промените тръгват в правилна посока.

Д-р Мирослав Ненков коментира: „Ако държавното ръководство е склонно да инвестира в чуждестранни контролни органи, които да контролират нашата здравна система, те ще си върнат парите многократно“. Според него е много просто да бъде хванат някой, който злоупотребява с фиктивни хоспитализации, „стига някой да иска това, а и да го може“.

По думите на д-р Ненков е логично това, което се случи с педиатрична болница, която спря прием на пациенти, след като напуснаха двама анастезиолози, дни след трагичния случай с 3-годишното дете: „Изляха се купчини плювни върху педиатрията от хора, които нямаха достатъчно информация и обясняваха какви са некадърници лекарите в детската болница, и анастезиолозите си взеха шапките и си заминаха. А щом няма определен обем специалисти от дадени специалности, дадена структура не може да функционира“.

Д-р Стойчо Кацаров – председател на Център за защита правата в здравеопазването, коментира, че случващото се в детската болница е проблем:

„Слагам общ знаменател на протестите на педиатрите през годината и инцидента с починалото 3-годишно дете. Общото е липсата на промени в здравната система, липсата на добри управленски решения през последните 10 години и липсата на такива за педиатричната помощ. Макар, че законът е извел като приоритет оказването на медицинска помощ на деца, този приоритет може да бъде видян частично в доболничната помощ, но в болничната – не може да бъде видян изобщо“, категоричен бе той и уточни, че едни от най-подценените, като финанси, медицински дейности – това са болничните дейности, които се изпълняват върху деца.

„Лечението на деца е най-ниско платено от всички други медицински дейности в болничната помощ“, добави д-р Кацаров.

БНР