Има ли доза спекулативно интересчийство в мотивацията на Красимир Янков да се кандидатира за председател на БСП. Това се питат негови съпартийци, които припомниха, че като председател на областната структура на столетната партия във Варненско, същият е използвал партийните пари, за да си плаща СОТ-а в личния апартамент. Какво ли още смята, че ще може да плаща Красимир Янков от позицията на първи в червената партия, чудят се негови другари. Запознати с политическата му кариера са категорични, че Красимир Янков може да е „прихванал от схемаджийството“ на създателя си – скандалният бизнесмен Борислав Манджуков.

Депутатът от коалиция „БСП за България“ – Красимир Янков,  е плащал с пари от партията охраната на собствения си апартамент във Варна, съобщи БЛИЦ.

В договор с частна охранителна фирма за охрана на Областния съвет на БСП в морската столица, освен адреса на местната централа, е добавено и жилището на Красимир Янков. Като страна по споразумението, в качеството на възложител, е Областния съвет на БСП, представляван от Красимир Янков. По това време той е председател на областната структура.

От документа, който БЛИЦ тиражира, се вижда, че договорът е сключен за една година. Частната охранителна фирма има ангажимент да наблюдава и охранява със сигнално-охранителна техника двата обекта.

КРАСИМИР ЯНКОВ
Договорът между Областния съвет на БСП и частна охранителна фирма, в който за охрана е допълнен и адреса, на който тогава е живеел Красимир Янков със семейството си                                                          СНИМКА БЛИЦ

Припомняме, че Красимир Янков е от Стара Загора. Той е завършил ВИНС-Варна. След това работи последователно като продавач в магазина на тъста си и на Летище Варна.

Близките му отношения с убития скандален бизнесмен Борислав Манджуков, го изстрелват в политиката, категорични са близки до двамата.

В последните години старозагорецът редува Варна и Добрич като депутат, след провала му в морската столица.

Янков е определян като „вечният кандидат“ ту за МВР-министър, ту за председател на БСП, въпреки доказания във времето дефицит на потенциал за което и да е от двете.

Заради непропорционалността между амбиции и възможности, Красимир Янков е системен посетител на медийни студия, в които продължава с празноговоренето. В момента е повече от подозрително дали той не разнася зараза, след като изключително близък до него е диагностициран с коронавирус.

Поводът за честите му гостувания и плащането на медийни участия, в които финасовата страна е повече от съмнителна е заявеното му преди месеци поредно намерение да се кандидатира за шеф на столетницата. Като част от предизборната си реторика, той отново притопли тезата си, че разходването на финанси в БСП не е прозрачно и е съмнително като целесъобразност. Макар и напълно необосновано от фактическа гледна точка, твърдението му е повод за системно искане на оставка на легитимното ръководство на партията в лицето на Корнелия Нинова и Кирил Добрев.

Преди година Красимир Янков стана повод за подигравки и възмущение у съпартииците си. Причината – пак заради твърденията си по отношение на парите в БСП, по време на Националния съвет, той поиска и получи количка с документи за финансирането на партията. Демонстрирайки пропуск, че част от тях са публични, а до другите има достъп по право и няма нужда с нарочно писмо да ги изисква.

красимир янков

Количката с документацията по разходването на БСП-парите, която бе предоставена на Красимир Янков, след изричното му искане и обвинения за финансови спекулации.

СНИМКА БЛИЦ

 

12 месеца и 7 дни по-късно, няма данни Красимир Янков да е направил ревизия и да е цитирал поне едно нарушение или злоупотреба, на което да се позове.

Ако Красимир Янков е злоупотребявал с пари на БСП-Варна, плащайки нагло охраната на жилището с парите на партията в качеството си на председател на Областния съвет във Варна, как ли смята да се разпорежда с финансите на столетницата, когато стане председател на столетницата, недоумяват негови другари.

СНИМКА gramofona.com