„Разбира се, че има рискове за националната сигурност на България. Няма информация за пряка заплаха, но страната ни може да бъде мишена, защото има подходящи обекти, особено тези на критичната инфраструктура“. За това предупреди депутатът от „БСП за България“ и експерт по национална сигурост Славчо Велков в телевизионно интервю.

Той посъветва отговорните държавни мъже да правят разлика между риск, заплаха и опасност и когато обявяват нещо, да си дават сметка, че то или плаши, или успокоява прекомерно.

Припомняме, че след атентата в Манчестър министрите на вътрешните работи на отбраната и главният сектера на МВР успокояваха българите, че няма непосредствена заплаха за страната.

По думите на Велков политиката на великите сили, свързана с производството и търговията с оръжие се отразява на съдбата на по-малки държави, в случая на европейските страни. Той призова „да оставим настрана емоционалните изрази на политиците за съпричастност и да кажем, че Европа е изправена пред изключително сериозна заплаха и тя непрекъснато се случва и се повтаря“. Религиите са тези, които трябва да се обединят в противодействие на тероризма, смята Велков.

„Съдейки от трагичната цикличност на нападенията в Европа, взривът в Манчестър беше очакван. Няма да се учудя, ако в близките дни и седмици се случи нещо подобно и на друго място. Европа е бременна с тероризъм и трудно и много мъчително ще се освобождава от него“, категоричен е Велков.

RNS