Самостоятелна акция от името на БСП се оказа „Декларацията“ на левицата с поисканата оставка на МВР-министъра, която депутатът Красимир Янков прочете през миналата седмица в Парламента.

RNS изрично попита:

  • въпросното четиво съгласувано ли е с парламентарната група на столетницата?
  • защо тя се чете от Янков, който е само редови депутат?
  • каква спешност налага четивото да става публично достояние в отсъствието на Корнелия Нинова?

Оказа се, че Янков, който заради подобни интриги бе отстранен от централното ръковоство на БСП и остана единствено член на една единствена комисия в НС, е решил да се възползва от пребиваването на шефката си в САЩ и да получи своити 5 минути по телевизора.

Докато Нинова беше на конгрес на Социалистическия интернационал депутатът, който бе нагонен от Варна в Добрич, с типичния си патос изчете „нещо“ от името на левите в НС и от групата по вътрешен ред.

Припомняме, че Янков, който до скоро се представяше като втория човек в БСП, не е говорител на ПГ на БСП, не е и председател на комисията по вътрешен ред.

В импровизацията пред камерите компания на Янков тихъмълком правеше друга звезда – депутатът Георги Андреев. За разлика от самоопределилия се като „специалист“ по МВР Янков, който все още не е научил служебната терминология, Андреев беше принуден да напусне МВР заради чести запои и нерегламентирани контакти с криминално проявени лица.

След това другият набеден за ченге, се отдаде на политическа кариера. Същият стана кмет на Ветрино от ГЕРБ и перманентен обект на Агенцията за държавен финансов контрол. Уличен в серия причинени вреди на бюджета и общината, той плати глоби за десетки хиляди лева.

Неуспялото ченге и неуспял кмет бе припознат от Красимир Янков, който го направи свой заместник – шеф на  областната структура на БСП. Стари партийци, еднакво близки до двамата, са категорични, че единственото, което ги свързва е любовта към лесно и не особено честно изкараните финикийски знаци.

Преди седмица Янков и Андреев привлякоха вниманието с „кърваво писмо“, в което искаха оставката на всички други в БСП, освен на себе си. Пасквилът в типичния андреевски стил, бе изпратен до всички медии, но бе публикуван само в една. Оставени в пощенските кутии на червените депутати копия на неудачното творение напълниха контейнерите за боклук в Парламента. Очаква се прокуратурата да се сезира за извършено престъпление по време на последните местни избори, признание за което са направили в „кървавото писмо“ подписалите се 12 души.

Днес представителите за законодателната власт от БСП изрично са били предупредени от Корнелия Нинова да ограничат своеволните изказвания от името на партията, без значение колко са непопулярни и колко много ги напъва да ги дават по телевизора. На въпросното предупреждение двамцата – Янков и Андреев, стратегически са отсъствали.

СНИМКА  Вевести.бг

RNS