През далечната 1924 г. Обществото на народите (ОН – предшественик на ООН) приема Женевската декларация за правата на детето.
Акцентът на декларацията е, че поради умствената и физическата си незрялост детето има необходимост от специални гаранции, грижи и правна защита както преди, така и след раждането си. Човечеството трябва да даде на детето всичко най-добро, което има, вън от всякакви съображения за раса, народност и вяра.
Какво още казва тази декларация:
– Детето трябва да бъде поставено в положение да се развива правилно – телесно и душевно.
– Гладното дете трябва да бъде нахранено, болното дете да бъде лекувано, недоразвитите деца трябва да бъдат насърчени, заблудените деца трябва да бъдат вразумени, сираците и изоставените трябва да бъдат подпомогнати и прибрани.
– Детето трябва първо да получава помощ във време на беда.
– Детето трябва да бъде подготвено да изкарва прехраната си и трябва да бъде защитено от всяко изкористяване.
– Детето трябва да бъде възпитавано в съзнание, че най-добрите си качества то трябва да употреби в услуга на своите братя.
През август 1925 г. в Женева се провежда Първата световна конференция за благосъстояниет на децата. На нея присъстват представители на 54 страни, които приемат и подписват Женевската декларация.
Делегатите на конференцията официално определят датата 1 юни за Международен ден на детето. Тя е избрана и поради факта, че на този ден същата година тогавашният генерален консул на Китай в Сан Франциско събира десетки сираци и организира за тях празненство по случай традиционния китайски фестивал “Лодката на дракона”. Това е древен източен обичай, свързан и с пролетното равноденствие.
В България празникът е честван и преди 1944 г., но става особено популярен след 1949 г. През ноември същата година в Москва с решение на Съвета на Международната демократична федерация на жените се учредява датата 1 юни като Международен ден за защита на децата. Това е прието от всички страни от комунистическия лагер. Празникът се отбелязва и в памет на децата, загинали през Втората световна война.В международен план Денят на детето е отбелязан за първи път официално през 1950 г. в 51 страни, сред които и България.
След промените през 1989 г. 1 юни продължава да бъде празник на децата без към него да се пришиват каквито и да било политически копчета.
Днес 1 юни като Международен ден на детето се празнува в над 40 държави по света – православни, католически и мюсюлмански. Много страни обаче отбелязват празника на други дати. Например в Япония се празнува на 3 март, в Турция на 23 април, в Южна Корея на 5 май, в Индонезия на 23 юли, в Мексико на 30 април и 14 декември 1954 г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Световен ден на децата. Тази дата обаче не е приета, защото повечето от страните предпочитат да съхранят традициите си в честването на празника на детето.
Международният ден на детето има и свой флаг. На зелен фон, символизиращ растеж, хармония, свежест и плодородие, около знака на Земята са разположени стилизирани фигури – червена, жълта, синя, бяла и черна. Те символизират разнообразието и толерантността. Знакът на Земята, разположен в центъра на флага, пък е символът на нашия общ дом.
От 1967 г. светът отбелязва още един празник, свързан с детето – Международния ден на детската книга. Избрана е датата 2 април, когато е роден датският писател Ханс Кристиан Андерсен. Той е автор на едни от най-любимите приказки за всички времена – “Малката русалка”, “Снежната кралица”, “Грозното пате” и др. Този празник има амбицията да вдъхне любов към четенето у децата и да обърне вниманието на обществото върху детската литература.
През 1958 г. ЮНЕСКО учредява Международен златен медал на името на Андерсен, наричан още малка Нобелова награда. Един път на две години тази награда получават най-добрият детски писател и художник на детски книги.
Награждавани са Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол, Валери Петров.
Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния съвет за детската книга “Ханс Кристиан Андерсен”.
СНИМКА Флагът на Международния ден на детото 
„24часа“