Млад мъж с 60% инвалидност е задържан за убийство на таксиметров шофьор, извършено в нощта на 11 срещу 12 април. Той и съучастничката му са задържани. Двамата тренирали сценарий, създаден от него как да нападнат и ограбят умишлено подбран по-възрастен таксиметров шофьор. Парите му трябвали, за да си купи дрога, разкриха пред „168часа“ разследващи тежкото престъпление.

За тежкото прстъпление са обвинени 26-годишния Космас Джероме и 23-годишната Ренета Козарева. Той – син на българка и мъж от племето Зулу, тя – живееща във Влас, студентка в Пловдив. Двамата се запознали миналото лято по интернет. Младата жена била силно комплексирана от външния си вид, според модните стандарти била по-едра от „вървежното“. Той – бивш студент, прекъснал безвъзвратно поради нисък успех. Зависим. Все я карал да идва при него във Варна. Тя била лудо влюбена в него и била готова да направи всичко, за да е щастлив. Или поне – не много нервен, какъвто ставал, след като вземали „кристали“. Така наричали амфетамините.

космес

Космас (на снимката с баща си) е инвалид с ТЕЛК 60%. От малък страдал от детска церабрална парализа. С дясната ръка нищо не може, с лявата едва си вдига панталоните, категорични са негови съседи от родния му Дългопол. Заради инвалидността си получавал 120 лв. месечна пенсия.

В неделя Космас и Ренета отново взели кристали. Традиционно, той изпаднал в агресивно състояние и започнал да повтаря, че нямат пари и трябва да намерят отнякъде. Ренета се опитала да му обясни, че утре, както всеки понеделник, родителите й ще й пратят пари. Да не се притеснява, но Космас не се успокоил.
Убедил я, че трябва да излязат на улицата, да нападнат някого и да го ограбят. Понеже било късна неделна вечер на улицата нямало нито един минувач.

Тогава Космас се сетил, че ще е по-трудно отколкото предполага и настоял да се върнат в квартирата и да се въоръжат. Взели ножове и излезли навън отново.

Космас не спирал да мисли и говори. Той начертал ясен план.

За изпълнението му било нужно да се намери по-възрастен таксиметров шофьор. За да е по-малко силен. Да го наемат, като Ренета седне отпред, а гаджето й – отзад. Като поемат по пътя, при някаква по-пуста местност Космас да поиска колата да спре, уж защото му се ходело по малка нужда. Напускайки колата Ренета трябвало да си изпусне портмонето и докато шофьора се навежда да й го подаде, тя да го наръга с ножа.

След като сценарият бил изяснен, започнала подготовката за реализирането му. Космас отвел Рената до едни стари гуми и я накарал да забива в тях ножа, за да тренира нападението над шофьора. Като се убедил, че е готова, тръгнали към такситата.
Там избрали 61-годишен мъж, който им се стори подходящ за случая. Отново взели „кристали“. Качили се и поели към варненското село Каменар. Традиционно таксиметрови шофьори отказват курс към населеното предимно с роми село край Варна, защото пътуващите никога не плащат. Космас и Ренета седнали по плана – тя отпред, той -отзад. В района на военното поделение преди Каменар пътникът поискал колата да спре, за да отиде до тоалетна в горичката. Ренета си пуснала портмонето, а изправяйки се, таксиметровият шофьор видял в ръцете й нож. Младата жена плачела и шофьорът лесно й взел ножа.

През това време отвън Космас ръкомахал, подсещайки какво трябва да направи Ренета. Тъй като тя не го сторила, той се върнал в автомобила и започнал да нанася удари в главата, врата и раменете на шофьора. Вероятно преценил, че ударите с едната му ръка не са достатъчно силни, а поради сакатостта си не можел да използва другата, започнал да дърпа тялото на шофьора на задната седалка и да

крещи на Ренета, че е виновна, че нищо не е направила и сега „ще се наложи да го убия“.

След като разбрал, че непознатият е мъртъв, той претърсил таксито, но не открил нищо. Намерил само телефона на шофьора, който струвал 20-ина лева. В яда си Космас го хвърлил на земята и го настъпвал, докато не го строши. Междувременно Ренета му взела ножа и го захвърлила настрани.

По това време към тях се приближили военни от караула на базата. Двамата забелязали, че дълго време кола стои спряна със светнати фарове и решили да поверят. Намерили Космас и Ренета превъзбудени, а от дрехите на мъжа капела кръв. Видели и неподвижно тяло на задната седалка.

Веднага уведомили за случващото се на тел. 112 и предали пътниците от таксито на пристигналите по-късно полицаи.

ренета

Междувременно Космас разяснил на Ренета, че е добре тя да поеме цялата отговорност. И без това била „жена, нямало кой знае какво да й направят“. Препоръчал й да каже, че е бременна.

След повдигането на обвинението за убийство, придружено с опит за грабеж, Варненски окръжен съд реши двамата да останат в ареста, определяйки им най-тежките мерки за процесуална принуда „задържане под стража“.
Адвокатът на Космас пледира, че той е инвалид и няма възможност да извърши деянието. Нямал и мотив, защото по сметката си имал 120 лв. – неизтеглената инвалидна пенсия.

Представителят на държавното обвинение обаче, е категоричен, че събраните свидетелства обосновават категорично участието на Космас в убийството, извършено в съучастие с Ренета. Само Космас реши да обжалва мярката си за задържане на втора инстанция. Пред Варненския апелативен съд той се мотивира така: „Искам да ме освободите, защото в ареста ми изяждат храната и ми пушат от цигарите“.

Работният текст, по който Космас и Рената са обвинени предвижда затвор от 15 до 20 години, доживотен или доживотен без замяна.