15-годишен младеж получи наказание от 8 г. лишаване от свобода за това, че пребил до смърт психично болна старица докато я изнасилва, а дни по-късно блудствал с дете инвалид. Размерът на присъдата е малък заради пълните самопризнания, които подсъдимият е направил и процесът срещу него е минал по реда на съкратеното производство.  Няма диференциация за степента на тежест на деянието, която да разделя имащи и нямащи право на този процес. В резултат обаче, извършители на изключително тежки деяния получават правото да останат малко в затвора и сравнително скоро на бъдат освободени, коментират юристи.
Казусът
Ахмед Джевадилов е роден в поповското село Гагово през 1999 г. Живеел в същото село. С лека умствена изостаналост и разстройство на сексуалния нагон, но съдебнопсихиатричната експертиза е категорична, че той е разбирал свойството и значението на деянията си и е осъзнавал тяхната противоправна същност.
На 18.04.2015 г. тийнейджърът, който живеел с родителите си в Гагово. Той забелязал старицата, която вървяла през селото и я проследил. Старицата всъщност страдала от деменция и често напускала дома на сина си в Попово, където живеела откакто се поболяла. С напредването на болестта тя вече не можела да чете и пише. Хората в Попово знаели за болестта й и често казвали на сина й къде са я видели. Онзи ден тя излязла след сина си и ходейки пеша напуснала Попово и стигнала до Гагово. Там я видял Ахмед. Тя била видимо неконцентрирана, носела със себе си отпадъци – празни шишета и хартии. Ахмед взел колело, минал покрай нея, стигнал до съседното село Опака и като не настигнал, нито срещнал никого, се върнал по пътя и заговорил старицата. Установил, че не е неадекватна и решил, че това ще му помогне още по-лесно да се възползва от нея. Завел я в крайпътния храсталак и й предложил да правят секс. Въпреки, че бабата били силно дезориентирана заради психичното си заболяване, отказала. Тогава той със сила я съборил на земята и започнал да я удря и души, докато се я събличал. От ударите пострадалата получила множество контузии и травматични увреждания – кръвонасядания, отоци, счупване на гръдната кост и повечето й ребра. След като сломил съпротивата й обвиняемия запретнал полата и извършил последователно вагинален и анален полови актове, като въртял тялото на старицата и не спирал да я удря. След като задоволил нагона си, Ахмед се качил на велосипеда си и си тръгнал, като оставил старицата да лежи на земята.
Няколко часа по късно възрастната жена починала в следствие на многобройните травми в силни болки.
От заключенията на вещите лица по съдебно-медицинските експертизи цялото тяло, глава и лице на жената са били в хематоми и кръвонасядания от юмручните удари на насилника. Освен гръдната кост били счупени и всички ребра на гръдни кош, с изключение на едно. Част от тях се били забили в белия дроб. Жената имала и вътрешен кръвоизлов от контузия на предната стена на лявата сърдечна камера на сърцето.
Мъчителната агония е продължила повече от 4 часа, категорични са патоанатомите. Тялото й било два дни по-късно от случаен минувач.
Продължението
На 20.11.2015г. привечер, когато всички в Гагово вече знаели за откритото тяло на убитата старица, Ахмед забелязал на ул. „Фронтовашка“ тийнейджърка, която вървяла бавно, подпирайки се на съседската ограда. Ахмед изпитал сексуално влечение и я нападнал в гръб, като я стискал между ръцете си докато се опитва да я целува. Момичето започнало да крещи и да се дърпа, доколкото й позволявал физическият й недъг, свързан с опорно-двигателния апарат. В продължителната борба насилникът не успял да я съблече и решил, че ще се възползва орално. Тъй като и това не му се получило, той я ударил, а след това демонстративно мастурбирал пред нея.
Предисторията
В периода от 2013 г. до 2015 г. неколкократно Ахмед е засичан да мастурбира на улица, пред очите на съселяните си. Те казвали на родителите му, но нищо не се променяло. Негов връстник се спасил от сексуалното му насилие благодарение на това, че в нивата, в която бил завлечен, се появили хора.
Психолозите
Въпреки лекостепенната умствена изостаналост и разстройство на сексуалния нагон с преобладаване на ексхибиционистични и воайорски, садистични и хомосексуални тенденции, Ахмед е нормален и е съзнавал всичко, което извършва. Включително и противозаконния му характер – категорични са изготвилите психиатричната експертиза. Те заключават: Обвиняемия има известна възрастова незрялост и склонност да фантазира, но това не го прави негоден да разбира и ръководи постъпките си. Проявите на агресия на обвиняемия са свързани само с невъзможност да удовлетвори сексуалния си нагон. Обвиняемият е могъл да разбира свойството и значението, осъзнавал е противоправната същност на действията си по време на деянията.
Присъдата
8 години лишаване от свобода е общото наказание за четирите тежки престъпления, което непълнолетният Ахмед ще изтърпи за убийството, изнасилването и блудството с възрастна жена, както и за още едно блудство с момиче от родното си село. 15-годишният Ахмед получава узаконената привилегия на съкратеното производство, което му дава право ако признае вината си, да получи присъда под средната за предвиденото деяние. Пак според закона, след изтичането на половината от срока на лишаване от свобода, той ще получи правото да поиска предсрочно освобождаване от мястото на изтъпряване на присъдата. Така след 5 г. убиецът и изнасилвачът – вече пълнолетен, ще е на свобода.
Прависти
Дебатът за съкратеното съдебно производство се води неоофициално, защото вече станаха много случаите, в които извършители на тежки престъпления получават твърде нисък размер на наказанията. Този вид съдопроизводство бе приет, за да се избегне бавното правосъдие и разходите на държавата през годините на съдебния процес. Той може и се прилага когато са на лице две обстоятелства: да си признава и  доказателствата по делото да подкрепят самопризнанията му. Няма никакво друго изискване. Няма даже условие да не е бил осъждан преди това. Съкратеното производство безспорно е удобно за държавата, но то често  се оказва далеч от очакванията на потърпевшите за справедливост и никога – за възмездие, категорични са юристи в червени тоги.
Калинка Пенчева
в.“168часа“