След Пловдив и община Варна ще върне акциите си в „Международен панаир Пловдив“ на държавата. Това стана ясно след заседание на общинския съвет във вторник, съобщи БТА.

Въпросът бе включен като точка в дневния ред, след като миналата седмица председателят на ГЕРБ Бойко Борисов възложи първо на кмета на Пловдив Иван Тотев, а след това и на кмета на Варна Иван Портних и на съветниците от партията да преразгледат решенията си, с които двете общини приеха като подарък от държавата нейните акции в панаира.

Предложението за безвъзмездното прехвърляне дойде миналото лято от тогавашния икономически министър Божидар Лукарски и беше одобрено от Министерския съвет. Варна прие 29% дяловете в панаира още тогава, като през цялото време около него витаеха съмнения, че варненските акции ще бъдат прехвърлени на Гергов срещу терен в центъра на града, който сега е собственост на Гергов. Тогава Пловдив пък отказа да участва в разпределението и не прие акциите. Едва осем месеца по-късно – на 13 април т.г., общинарите приеха „подаръка“ – 20.63% от акциите, а кметът Иван Тотев лансира идеята на терена на панаира да се построи градска опера с публични средства.

Промяната в позицията на Борисов и разпореждането двете общини да върнат акциите на държавата дойде, след като името на Георги Гергов, който държи малко над 50% от Пловдивския панаир, беше замесено в скандалната среща на главния прокурор Сотир Цацаров със съакционера в „Овергаз“ Сашо Дончев. Така бившият и бъдещ премиер явно реши публично да се разграничи от замесения в скандала пловдивски бизнесмен и политик.