Кметът на Каварна Нина Ставрева е била в специализираното прокурорско звено „Антикорупция“, където е била разпитвана за връзки с „бандата на сервитьорите“ в понеделник. Виден неин представител, според защитен прокурорски свидетел, е екс-депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов. Добричлията е с повдигнати обвинения по няколко текста от НК, между които рекет, принуда и търговия с влияние.

Както „168часа“ писа, Мартинов не е бил сам в действията си. Приближените му – бизнесмени и служители на различни държавни ведомства, са наречени „бандата на сервитьорите“, а казусът – по-известен в последните седмици като „суджукгейт“.

Избраната от БСП с подкрепата на ГЕРБ Нина Ставрева е разпитвана като длъжностно лице по отношение на случващото се на територията на общината. Тя е давала обяснения за опита си да продаде с решение на общинския съвет терен на брега на морето, който си има собственик. Целта на сделката е да се „услужи“ на близкия до Живко Мартинов Валентин Николов, за да увеличи терена около негова сграда. Тъй като в Каварна е ясно, че въпросното парче земя си има стопанин, предложението на Ставрева ОбС да започне процедура по продажбата, бе отхвърлено като точка от дневния ред на последното заседание.

Прокуратурата има интерес и към за узаконяването на два надстроени етажа на сградата на каварненския плаж и над декар, определени за трайно озеленяване, върху който отново има строителство.

Според наши източници не е ясно дали на двете вечери, на които Ставрева и Николов са засечени, са обсъждани промените във височината и територията, застроени неправомерно. Никой от запитаните общински съветници  няма спомен промяната на предназначението на терена – от такъв за озеленяване в застроен, да е одобрявана с решение на ОбС-Каварна, каквото е задължителното условие.

Самата Ставрева била ядосана, че някой си е позволил да я пита по колко пъти на ден се чува с Николов и защо.

Кметът Ставрева, която е личната гордост на депутата от БСП Красимир Янков, бе избрана с подкрепата на ГЕРБ и има зам.-кмет от управляващата партия. През последната година на управление „модела Ставрева“ инвестира стотици хиляди левове общински средства в частта от плажа, отдадена на концесия на Валентин Николов. Загърбена от приятелите и спонсорите си, бесепарката Ставрева в съдружие с гербаджии успя да натрупа само за година дефицит от над 1,5 млн.лв. в общинския бюджет. „Моделът“ закри хирургичното отделение в общинската болница, но пък щедро похарчи миналото лято 60 000 лв. за неточен брой деца, неясно по какви критерии избрани за обучение по голф, подпомагайки обилно частното предприятие, докато градът тъне в мрак и дупки.

Въпрос на време е да се разбере, дали понеделнишкият разпит ще остави Ставрева в ролята на свидетел или ще бъде установена нейна съпричастност към „бандата на сервитьорите“ в „суджукгейт“. Не е изключено това са стане факт още при пътуването й идната седмица до София, отново по искане на „Антикорупция“.

RNS