В казуса с българските документи за самоличност, търгувани от Държавната агенция за българите в чужбина, който се вихри втора седмица, няма и намек за конфискуване, изземване или каквато и да е санкция към притежателите на незаконните паспорти, лични карти и свидетелства за правоуправление. 

За непредубедените българи скандалът очевидно е за парите, които се твърди, че са получавали длъжностни лица в замяна на престъпленията, а не за преследването на длъжностните лица заради престъпленията, които са извършили.

Законите в държавата определят каква да бъде съдбата и на средствата, предмета на престъпление, както и на облагите, получени от деянията.

Учудващо в разпрата кой е виновен, кой трябва да понесе политическата отговорност и традиционно пълната абдикация от страна на управляващата коалиция, очевидно никой не смята да лиши неправомерно получилите българско гражданство от съответните документи.

Пълно мълчание по темата пазят освен политиците и представителите на правоохранителните органи – полиция и прокуратура. Освен, ако последните за пореден път са казали „хоп“ преди да скочат и реално нямат конкретика по казуса, който иначе щедро развяват в публичното пространство, опитвайки се да представят разкритието за търговията с гражданство като небивал успех.

rns