Скандалният бивш депутат от ГЕРБ-Добрич Живко Мартинов заедно с убития Борислав Манджуков са измамили китайското министерство на икономиката с голям проект за ветрогенератори. Нарушението е част от общата глоба, която Еврокомисията наложи на България. Според нея държавата трябва да плаща по 40 000 лв. на ден докато не изпълни предписанията на европейския съд.  

Станалият известен с прозвището Суджука и разстреляният показно преди 4 години бизнесмен планирали заедно изграждането на ветрогенераторни паркове.

Към днешна дата добричкият гербер продължава връзките с фамилия Манджукови чрез зетя. През последните 3 месеца делото срещу обвиняемите от т.нар. „Група на сервитьорите“ се разтакава между столични съдилища, като в същото време се предприемат действия за дискредитиране на основните свидетели, включително и опити за физическо посегателство над тях.  В акцията, участва и окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов.  Според свидетели той е бил протежиран за въпросното място от Живко Мартинов. Неотдавна стана ясно, че са в две съседни ловни дружинки.

Разследване на „168часа“ установи, че през 2008-2009 г. са съставена холдингови структури с наименования „Смин юг ООД” и „Уинд енедржи 3000“ ООД. В тях са над 20 фирми, между които и такива, собственост на Живко Мартинов. От страна на Манджуков са близката му Грета Генчева и братовчедка му Николета Николова. Холдингът изкупува земеделски земи в Добруджа с цел изграждането на ветрогенераторни паркове. Единият трябвало да бъде в Генералтошевско, другият – в Шабленско. Двата – общо за около 500 мегавата.

калиакра, перки

За част от ветрогенераторните паркови България е осъдена от Европейския съд да плаща по 40 000 лв. на ден заради екологичните нарушения.

Във времето става ясно, че проектите не могат да се реализират по няколко непреодолими причини. Сред тях са липса на ОВОС, невъзможност да се присъединят към електропреносната мрежа, липса на общ устройствен план на Шабла, отказ за изграждането заради опазване на „Виа понтика“.

Преди това една година германска фирма прави проучвания за ветропоказателните параметри, като на няколко места се поставят подвижни „мачти“ за целогодишното измерване на силата на вятъра. Проектът получава предварителен договор за присъединяване към електропреносната мрежа по „втория начин“. Причината – в региона няма електропреносна мрежа, която да поеме капацитета на произведената от двата парка вятърна енергия.

Горе-долу по същото време холдинговата структура започва дейности проектът да бъде приведен в изключителна изгодност за чуждестранен инвеститор. Те са само на хартия, защото реално е ясно, че няма да бъде реализиран. Две-три години по-късно е намерен чуждестранен инвеститор в лицето на китайската държава, в частност – Министерството на икономиката. Те изкупуват по 10% от собствеността на всеки един от съдружниците, като плащат по 180-200 000 евро на мегават. Уговорката била, че окончателното разплащане ще стане когато започне реализацията на проектите. В резултат българските съсобственици получават сериозни суми според дяловете си.

През 2014 г. Живко Мартинов вече е депутат с десетки фирми зад гърба си. Момчето от село Владимирово предприема незабавни действия по излизането си от дружествата, в които е собственик и съдружник. Самият Мартинов твърди пред свои близки тогава, че лично премиерът Бойко Борисов му е разпоредил да напусне фирмите, заради очаквания скандал с китайската държава поради несъстоялия се ветрогенераторен парк.

Според източници на „168часа“ проблемите на Живко Мартинов и на холдинга с Министерството на икономиката на Китай тепърва предстоят.

След показния разстрел на Борислав Манджуков, Живко Мартинов продължава връзките с фамилията чрез неофициалния зет на жертвата Антон Константинов Оризаров (на снимката в черно).

антон оризаров

Същият е лидер на НПО с помпозното име МОРАЛ. То е създадено през 2015 г. като ляв проект. Сред целите му са имплантиране на високоморални хора в политиката и превземане на държавната власт. Самият Оризаров твърди, че „проектът му е на бюрото на Путин и е въпрос на време да бъде финансиран“. Той се самолегендира като младата надежда на кръга „Монтерей“ и не крие политическите си амбиции. Самият той предпочитал да заеме обществено-политико-икономическото място на Ахмед Доган. Последната трудова ангажираност  е сделка с банани от Еквадор. Той лично договорил в южноамериканската държава параметрите й, но тя се провалила, тъй като 28-те контейнера изгнили на пристанището в Солун.

Подвизаващият се като Тони Конста на първомайски митинг във Варна.

Дали и как са компенсирани еквадорците за загубите от половин милион щатски долари и дали в касите е имало само плодове, към момента не е ясно.

Лидерът на МОРАЛ няма трудови доходи от години, но се представя за човек с огромно лоби, с което може да решава всякакви проблеми. Вероятно затова спецслужбите проверяват как се финансира организацията му и дали легендите за кървавото завещание на Манджуков имат някаква връзка.

Реално от месеци МОРАЛ организира кръгли маси по различни проблеми, на които присъстват и депутати от БСП, сред които проф. Иво Христов, Драгомир  Стойнев и Красимир Янков. Не е ясно откъде идват парите и за тези форуми.

Самият Живко Мартинов е обвиняем по 6 текста от НК, сред които най-маловажното е, че е поискал и получил 4 тона „суджук за Бойко Борисов“. Основен свидетел на прокуратурата твърди, че с името на премиера Живко Мартинов е действал като „артелчик“ и е събирал отвсякъде каквото му е нужно.

Източници на „168часа“ от разследването са категорични, че близостта на Мартинов с Бойко Борисов е силно преувеличена. Проверки доказали, че между двамата не е имало дори телефонен разговор през последната половин година.

Обвиняеми за различни престъпления са т.нар. „Група на сервитьорите“, близките до Мартинов и бившият директор на ОД МВР-Добрич Веселин Колев, както и Петър Малджиев – ексшеф на „Аполо и Болкан“ в региона и настоящ хотелиер. С тях е и бившият директор на БАБХ-Добрич Розалина Брайкова.

„Повече от 3 месеца съдилищата си прехвърлят обвинението и Прокуратурата реално няма достъп до делото – твърдят пред „168 часа“ част от основните свидетели. – Според нас това се прави, за да има време да ни атакуват. Петима от шестима вече сме с данъчни ревизии и разследвания по казуси с изтекла давност или такива, по които приключилите проверки не са установили престъпно деяние.“

Пламен Николов, добрич, прокурор

Окръжният прокурор на Добрич системно е забелязван в компанията на Мартинов, срещу когото едновременно е е свидетел по „суджукгейт“.

Въпреки усилията на главния прокурор Сотир Цацаров и ръководеното от него звено „Антикорупция“ да бъде разкрита обективната истина по казуса „суджуците“, окръжният прокурор Пламен Николов заявил в телефонен разговор с един от свидетелите: „Аз съм срещу Вас! Ще Ви разкажа играта!“.

Николов обича да се хвали, че е в изключително близки отношения с Румяна Арнаудова – говорител на главния прокурор. Той системно е забелязван пред хотела на обвиняемия Мартинов в негова компания, въпреки, че е свидетел срещу бившия депутат. Станах свидетел по неволя заради Главния, оправдавал се Николов.

Връзката между Николов и Мартинов не е само фактът, че единият става окръжен прокурор на Добрич по времето на депутатстването на втория. В момента се разследва, че Николов не е сигнализирал шефа си, нито надлежен орган на власт, че е притискан от Мартинов да потули случая с бившия зам.-министър на финансите Красимир Катев, който уби двама души в катастрофа. Донякъде това се потвърждава, че той на първа инстанция бе оправдан, но във Варна бе осъден на 4 г. затвор. Освен това от месеци окръжният прокурор е обект на проверки за участие в корупционни схеми.

В битката със свидетелите участва резонно и Малджиев, който се хвалел, че има много близък висш полицейски шеф. Последният регулярно привиквал свидетелите в службата си в столицата.

Към институционалното им „мачкане“ се добавя и опит за физическо елиминиране. Преди дни на един от основните свидетели умишлено е увредена колата, с което реално е застрашен животът му. Неизвестни прерязали маркуча на спирачната течност на скъпата му кола и само чудо го спасило. По инцидента има разследване в добричката полиция.

 „168часа“