Куриозите при подбора на кандидати за депутати за 44-тия парламент не спират да валят. Сред избраниците на партиите за предстоящите парламентарни избори се забелязват политици с проблеми със закона, политически номади и млади актьори, показа проверка на „Сега“.

Партията на Ахмед Доган щедро отстъпи челото на монтанската си листа на бившия кадър на ГЕРБ Димитър Аврамов. Той бе депутат в 41-вото Народно събрание, но през 2012 г. бе арестуван по обвинение, че е поискал подкуп. През 2016 г. съдът го оправда на първа инстанция, но в средата на февруари т.г. делото бе върнато за ново разглеждане. Аврамов очевидно е важен за ДПС, след като успя да измести от челното място в листата Петър Чобанов, бившия финансов министър в кабинета „Орешарски“, който отива във Враца.

Бившият депутат от ДПС Илия Илиев, който също има проблеми с правосъдието, напира да влезе в парламента от Бургас. Той има повдигнато обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери. На изборите обаче няма да се яви от името на ДПС, а ще разчита на собствената си формация ДРОМ.

Любопитно е решението на Слави Бинев, ексдепутат от „Атака“ и Патриотичния фронт, да оглави една от столичните листи на ДПС – заклетия враг на националистите. Обяснение за радикалния завой в ориентацията все още няма, тъй като Бинев не отговаря на телефона си. Патриотите разчитат на партийни кадри от съставляващите формации от „Обединени патриоти“. За разлика от певицата Кристина Димитрова, която е отказала да се кандидатира, шефът й от „Средна европейска класа“ Георги Манев ще е на избираемо място в бургаската листа.

Нови коалиционни прегрупирания ще разместят и листите на Реформаторския блок. Преди дни стана ясно, че десните са прибрали Земеделския народен съюз на Румен Йончев – бивш съюзник на Николай Бареков, на БДЦ, а доскоро и на „Обединени патриоти“. Дясната ръка на Йончев – Явор Хайтов, вероятно ще бъде водачът на листата на реформаторите във Враца. Това съвсем стеснява възможностите за маневриране при съставянето на листите на РБ, тъй като трябва да предвидят места и за партията на Светльо Витков „Глас народен“, която също наскоро стана партньор на блока. Самият Витков влиза в надпреварата като първи в листата на 25-и МИР и ще се изправи срещу Корнелия Нинова и Бойко Борисов.

Пределно странен вкус демонстрира „Да, България“ – новата партия на бившия правосъден министър Христо Иванов. Вчера стана ясно, че формацията ще издигне за кандидат-депутат във Варна младата актриса Луиза Григорова. Причините за избора й все още не са известни, тъй като партията не е обявила официално нито една от листите си. „Да, България“ залага още на актьорите Веселин Каламанов, който ще оглави листата в Благоевград, и Ивайло Захариев, за когото е предвидено място в една от софийските листи. Партийният лидер Христо Иванов заема избираеми места – в София и Пловдив.