Канят Варна за домакин на Тол шипс 2019

Варна е получила покана да бъде град-домакин за четвърти път на международната регата Тол шипс през 2019 г. Това съобщиха от общинската дирекция „Спорт“.

Предложението е отправено по време на годишната конференция на Sail Training International (STI) – организатор на регатите за учебни ветроходни кораби. В тях Варна вече три пъти участва като пристанище – домакин (през 2010, 2014 и 2016 г).

Форумът се проведе от 30 ноември до 2 декември във френския град Бордо с участието на повече от 350 делегати от цял свят. Община Варна беше представлявана от шефа на дирекция „Спорт“ Кристиан Димитров и кап. Тома Томов, председател на организационния комитет за провеждането на регатите в града.

„На конференцията бяха обсъждани резултатите от последните регати от 2017 г., безопасността на екипажите и кадетите. Разгледани бяха и въпроси относно сигурността на корабите, ефективността на учебните програми, планирани регати през следващите години. Стана ясно, че през 2019 г. се планира регата в района на Егейско и Черно море и представителите от STI отправиха поканата към Варна. Така бе потвърдена високата оценка за града ни като организатор и обещанието, че „Варна никога няма да бъде заобиколена от която и да е черноморска регата в бъдеще“, разказа Кристиан Димитров.

Снимка: Община Варна