„КЕВР в последните месеци изпълнява политическа поръчка и обслужва партия ГЕРБ. През декември при поискано увеличение на цената на газа от 18%, КЕВР го намалява с 3% предизборно и в услуга на една политическа партия“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг днес по повод повишението на цените на парното, топлата вода и тока, предаде репортер на RNS.

„Регулаторът показва тенденция за вземане на решения на тъмно и пренебрегване на правилата. ГЕРБ нито веднъж не спомена за това какво шоково поскъпване на цените ни чака и евентуално на стоките и услугите. Хората, живеещи с доходи под границата на бедност, а тя е 314 лева, са 1,6 млн. души. Повече от половината българи са под прага на бедност и този скок на цените ще се отрази негативно на живота на тези хора“, подчерта Нинова.

БСП предлага да се отмени това решение и да се мине по законовия ред, а той е да има обществено обсъждане. Ако поскъпването влезе в сила въпреки това, независимо от преговорите за правителство, служебният кабинет да започне оценка за въздействието на увеличението върху бизнеса и гражданите, и да предприеме компенсаторни мерки, а именно промяна в наредбата, определяща реда и условията за отпускане на целеви помощи за отопление. Тя не е променяна от 2009 г. и в нея минималният гарантиран доход е 65 лв. Ако ГЕРБ състави кабинет, веднага със започването на НС да се потърсят резерви в бюджета и да се повишат доходите на хората още сега”, призова Нинова.

снимка БГНЕС

RNS